• Stepping Stones Kottla

Zara Larssons 2017 album “So Good”

By Vilda Gunnarsson.


Hennes starka låtar i detta album är något många av oss behöver höra, sätt dig ner och ta in texterna.Zara Larsson är en stor svensk artist som började bli populär redan vid barnsben. Det var år 2008 då hon slog igenom i tv - programmet talang som fortfarande är stort idag. Hon gjorde då en egen cover på låten My Heart Will Go On av Celine Dion. Hon sjöng denna och vann sedan finalen. 4 år senare 2012 sökte skivbolaget Ten Music group upp Zara och dem gjorde ett kontrakt. Detta resulterade till en debut låt vid namn “Uncover”. Denna sång dominerade de svenska och norska spellistorna och tog sig ut i europa också. Jag kommer själv hur mycket man hörde låten på radion och det var en personlig favorit för mig med. Ett år sedan vann hon två stycken rockbjörnar för Årets genombrott och Årets kvinnliga liveartist. De året blev Zara den yngsta någonsin som fått hem två stycken rockbjörnar. “ Uncover” sålde även platina i Sverige på ungefär en månad och 2013 tog hon emot ett pris i Sommarkrysset. Hon hade då sålt över 120 000 kopior i Sverige. Låten “uncover” blev även så stor att den framfördes på nobels fredspriskonsert och på kronprinsessans födelsedag. Svenska kändisen Laila Bagge tog även på sig Zara och tog med henne till USA för att träffa branschfolk och hjälpte henne med karriären. Jag kommer själv ihåg snacket om Zara Larsson som om det var igår, alla var helt chockade över hennes röst då hon var så otroligt ung, hon sjöng bättre än en stor del av alla världsstjärnor. Zara är fortfarande stor idag och har tagit sig ännu längre, hon har tagit sig till ungefär hela världen och har verkligen gjort ett namn för sig själv.

Zara föddes den 16 december 1997 i Stockholm, hon har en mamma och en pappa och en lillasyster född tre år senare. Hon har själv beskrivit det som att hon haft en väldigt bra uppväxt med bra kompisar, familj och skola. Hennes egna exakta ord är “ jag har glidit på en räkmacka hela livet, typ”. Hon menar då att hon haft de väldigt enkelt och behövde inte jobba så hårt under sin barndom. Zara var väldigt envis som barn, hon gjorde aldrig som någon sa och behövde alltid trotsa och se vad som skulle hända. Hon sa att hon var lite motsatsen till sin syster som var väldigt snäll och lugn. Hon har uttryckt sig på ett skämt aktigt sätt att hon är lycklig som lever idag så trotsig och busig som hon var. Zara visste alltid att hon ville göra något kreativt med sitt liv, hon ville stå på scen och vara “ center of attention”. Hon beskrev sig själv som klassens clown. Att hon var så envis var det som gjorde att hon blev så stor, hon visste vad hon ville och gav inte upp.

Zara släppte ett album år 2017 vid namn “ So Good”. Detta album innehåller femton låtar och i min åsikt ganska bra låtar. Av dessa femton kommer jag idag kritisera 6 av låtarna, de fem som jag tycker står ut mest och de som blivit mest populära.

“I can't fall in love without you” Om vi börjar med en av mina personliga favoriter så har vi denna låt. Låten är väldigt ledsen och sorglig men har fortfarande mycket ilska i sig. Sången är en ballad och är väldigt vacker. När man lyssnar på den känner man hennes känslor och det hon har gått igenom. Låten handlar om ett förhållande som tagit slut på ett dåligt sätt och man önskar inte den andra personen något bra. Hon är arg på ett ledsamt sätt och man hör hennes frustration i låten. Låten är väldigt genuin och jag tror att många kan känna igen sig i hennes känslor och kan relatera mycket, det är förmodligen därför den blivit så stor som den är.


“So good” Nästa sång handlar även denna om kärlek, men budskapet är de motsatta till förra låten. Här handlar texten om hur bra kärleken är och om hur bra hennes kärlek är. Texten för fram budskapet lite som att man går på moln för att man är så lycklig. Hon vill få fram hur bra hennes kärlek är vilket gör låten väldigt glad och positiv. Om man läser texten till låten märker man hur självsäker låten är och hur den är kaxig men på ett väldigt flörtigt sätt. Hon säger att “ you know my love is so good”, vilket översätts till “ du vet att min kärlek är så bra” och vill då få fram att du borde va med mig, för min kärlek är det bästa.

“Make that money Girl” Denna låt har ett väldigt bra budskap, den förmedlar att man ska kämpa och vara stark, du ska vara självsäker och stå upp för dig själv. Du ska vara stark och självständig. Genom att lyssna på sången tror jag att många tar åt sig av texten och känner att dem kan bli de de vill, den är väldigt stark och inspirerande. Texten har som ett “girl power” budskap och vill få fram att gör de du vill, du klarar de. Låten är väldigt peppande och budskapet är bra och skiljer sig från andra låtar i albumet vilket gör att att det blir lite mer variation, det gör att den står ut lite mer.

“Never forget you” Denna låt är en duett som Zara gjorde med MNEK och är i min åsikt väldigt bra gjord. Deras röster funkar bra tillsammans och låten blir väldigt stark och mäktig. Låtar funkar att spela vid flera olika tillfällen och passar många musiksmak. I min egna åsikt är det inte min favoritlåt på albumet, jag själv tröttnade på den ganska snabbt och tycker att det finns så mycket bättre låtar på albumet. Jag kände att man hört den typen av låtar väldigt många låtar och att det kanske var därför den inte blev min personliga favorit. Men ifrån de är det en superlåt och den har varit en av de mer populära låtarna runt om i världen.

“Symphony” Denna låten tycker jag sticker ut mest av alla i albumet, den får på något sätt fram hennes röst på ett annat sätt och den är väldigt skön att lyssna på. Man kan ha den i hörlurarna flera gånger om och är är inte så enkel att tröttna på. Sen tycker jag inte heller att det är den bästa låten men den är definitivt annorlunda från de andra låtarna vilket gör den mer spännande och ny. Den är en stark låt och jag förstår varför den blivit en av de mer populära låtarna på albumet. Hennes röst är väldigt sentimental och hon lägger verkligen ut hjärta och själ när hon sjunger låten.

“One mississippi” Denna låten är definitivt en av mina favoriter. Det är ett väldigt lugnt sound och den är perfekt att ha i hörlurarna på tåget och vill drömma sig bort lite. Låten fastnar lätt i huvudet och jag kommer själv ihåg när den kom ut för tre år sedan och jag kunde den nästan direkt. Hennes röst är väldigt kraftfull och mycket känslor kommer fram i texten. Jag tror att många gillar denna låten för att den är skön att lyssna på om man vill ha lite styrka eller om man är ledsen. Många känner nog att de kan relatera och hennes sätt att sjunga och framföra låten på gör låten tio gånger bättre.

“Ain’t my fault” Den sista låten vi har idag är den mest kraftfulla låten med mest power i sig. Detta var en av allas favoriter från albumet och energin i låten är stor och självsäker. Hennes självförtroende i denna låten är utom de normala och genom att lyssna på den tror jag att vi alla hamnar i en annan zon i några minuter. Soundet gör låten

Genom att lyssna på hela albumet känner jag tydligt av en röd tråd, Zaras attityd får komma fram och hon tar verkligen för sig. Hon känns verkligen som en yngre version av de stora stjärnorna Beyonce och Rihanna, hennes sångröst och hennes attityd i låtarna gör att hon absolut kan stå på samma scen som världsstjärnorna. Jag gillar att hon vågar ta för sig och vara sig själv, det finns många åsikter och fördomar hon behövt möta och kommer att möta, men de stoppade inte henne från att skriva om mer vågade ämnen. Hon bryr sig inte om vad de andra tycker och fokuserar på att göra hennes musik och hennes karriär så bra som möjligt, detta är de som gjort henne så bra och passionerad som hon är idag.