• Stepping Stones Kottla

Yasin - Handen under Mona Lisas kjol

By Casper Cederblad.
XO, feat Dree low, var en singel som släpptes lite innan själva albumet, men sedan blev en del av Handen under Mona Lisas kjol. Yasin hade varit i fängelse i tre år på grund av misstänkt mord och grovt vapeninnehåll och detta var hans första realese sedan dess. Det hade varit många rykten om att han skulle släppa ett nytt album. Hypen var overklig och när han äntligen släppte Handen under Mona Lisas kjol så mötte den allas förväntningar. Låten handlar om hur han har gått fån botten till toppen. Han växte upp i Rinkeby, en tuff Stockholmsförort, och hur han från ingenting skapade en karriär. Låten är en fyrtakt och man känner takten när man lyssnar på låten. Yasin är känd för sina lyrics och hur han använder rimm vilket gör att lyssnaren blir mer insatt i låten. Låten är en av de bästa låtarna av albumet pågrundav synthen under beatet och att eftersom låten håller samma beat hela låten blir den väldigt catchig.

John Snow är väldigt kontroversiell för många. Låten är döpt efter en person som heter John Snow, som är en karaktär i den kända serien Game of Thrones. Men låten handlar inte om honom. Snow är en slangord för kokain. Han sjunger i låten om mycket droger och gängaktiviteter. Det här en av anledningarna till att låten har blivit väldigt omtalad. Min åsikt är att låten musikmässigt är jättebra. Den har en bra struktur och är väldigt varierande både ljudmässigt men också beatmässigt. I texten gör han mycket kopplingar från sitt liv, han sjunger bland annat “Jag har inga haters bara stalkers, när jag bakom ratten man kan tro de Paul Walker” Paul Walker var en känd skådespelare som spelade i filmerna “Fast and furios” innan han dog. Yasin har lagt ner mycket tid på låten och han visar det i sina lyrics. Men som sagt är det en bra låt men lyricsen drar ner den lite eftersom han sjunger om mycket droger och mord.

Not for sale, betraktas som en såkallad “flex” låt. Det menas med att man vill visa att man är rik och har råd med dyra saker. Låten börjar med att Yasin rappar om Louis Vuitton skor och Christian Dior som är väldigt dyra märken. Det är ett snabbt beat som passar in i låten. Yasin har en mörkare röst i låten och det passar väldigt bra med det aggresiva beatet. Det är ganska stakigt flow i låten men texten räddar upp låten väldigt mycket. Även fast det inte är det bästa flowet så är det fortfarande en intressant låt, den är utanför boxen. Budskapet är tydligt och ett konkret exempel är att han sjunger att han inte jobbar för någon, han har tagit sig till toppen själv och väl där behöver han ingen hjälp.

PT:1 Yasin rappar inte bara om sitt egna liv eller sin karriär i PT:1. Han beskriver hur han och sina killar gillar att döda folk. Min åsikt är det här är en av de sämsta låtarna på albumet inte bara pågrund av vad han sjunger utan också att det är ett ganska basic beat. Missuppfatta mig inte, det är inte en dålig låt men dom andra låtarna är mer intressanta. Låten har också Ad libs som inte är så bra tycker jag, dom gör så att låten känns lite töntig och förstör hela viben som Yasin vill skapa med låten. I låten sjunger Yasin:

Har du sett folk som oss?

Vi dyker upp med en mask, kalle och en cross (Vi delar ut headshots)

Vill du har rök? Jag ser till att du blir rökt

När han såg mig han frös, det lika med att han är död

Förr han bruka prata, han är tyst

Bom-pow, han blev kysst.” Även fast att texten är svår att förstå så vet man att Yasin beskriver hur han och hans killar har dödat folk och inte är rädda för att göra det igen. Denhär låten är den sämsta på albumet, inte bara ur ett textperspektiv utan också musikmässigt.

WLIT. Han är tillbaka! Yasin är äntligen tillbaka från häktet och är tillbaka i sin gård nu. Han har börjat driva sin verksamhet och det är hans tid att skina nu. I låten WLIT beskriver han hur han sett andra rappare slagit igenom medans han va i fängelset men nu är han tillbaka. Yasin blev fälld 2016 och många av hans vänner blev också häktade. Han uttrycker en ny sida av sig själv och han visar mer känslor. WLIT är en låt där Yasin verkligen beskriver hans känslor och hur han saknar sina gamla kompisar. Som i Yasins andra låtar så är det ett bra och tydligt beat. Det är ganska bra flow i låten men det finns andra låtar i albumet som har mera flytande beat och rytm.

DSGIS. Låten är förkortad från De som göms i snö, till DSGIS. Det är andra ord för vad som göms i kokain. Yasin tar en mer seriös roll i låten och han har inte samma ton längre. Det känns som att låten är riktad mot någon, kanske en älskare, eftersom han inte sjunger om droger eller mord. Han sjunger “Allt jag åstakommit jag förtjänar” som jag nämnde förut så har Yasin kommit från ingenting och nu när allt går hans väg på toppen så säger han att han förtjänar det. När han inte hade någonting så ville ingen vara med han men nu när han har tjänat pengar och mår bra börjar folk som förut var hans hatare börjat vilja vara med han. Men Yasin står fast vid sitt ord och är lojal mot sitt gäng och sina kompisar.

Beatet är väldigt tydligt i låten och inom första sekunderna av låten kan man avgöra att beatet och rytmen är synkade väldigt bra. Yasin ligger alltid rätt till med sin röst och träffar rätt noter för att få låten att låta tillräckligt sammansvetsad och det känns som att allting kommer naturligt.

Albumet är 4/5 stjärnor.

Av Handen Under Mona Lisas Kjol att döma har Yasin inte halkat efter. Den breda arsenalen av flowstilar och de olika referenserna, med vilka Yasin målar bilder över låtarna, följer med honom in i albumet, där Yasin är lika säker i sitt skapande som alltid. Albumets konstnärliga motiv kan dock behöva förtydligas – det är fortfarande oklart vad för typ av film Yasin fångar med sitt objektiv. Kanske är Mona Lisa en metafor för rapgame:et som Yasin vill ta.Att sitta inne i ett år och sedan komma ut med ett projekt som Handen Under Mona Lisas Kjol är ett kännetecken för en artist som tar sitt skapande på allvar. Yasin har fortfarande punchlines på lager och hans förståelse för hur scenens trender förändras håller honom i framkant. Det återstår att se hur PT:2 (om det nu blir en del 2) kommer att låta – Yasin sitter på ett löfte om något bra på Handen Under Mona Lisas Kjol.