• Stepping Stones Kottla

Veronica Maggio - Satan I Gatan

By Frida Ehrnst.Veronica Maggio är en svensk artist som har varit stor under hela min uppväxt och hon fortfarande stor idag. De låtar som jag känner att jag har mest koppling till är de som är med i albumet “Satan i gatan” vilket hon släppte 2011. Låtarna från detta album är de mest kända. När jag går igenom albumet så känner jag igen nästan alla låtar. Låtarna ger mig tillbaka så mycket minnen. Jag var på hennes konsert i somras och majoriteten av hennes uppträdande var av de gamla låtarna. Hennes låtar passar in just på sommaren. Det är just därför jag valde hennes gamla album och inte det nya. Jag har mer koppling till de gamla hitsen. Det är med dem jag har skapat minnen.

ALBUM

SATAN I GATAN

Satan i gatan

Jag gillar biten när hon bygger upp till “men jag glömmer aldrig bort vad du gjort”. Det är klimax i låten. Detta är en av mina absoluta favoritlåtar och en av hennes populäraste. Hon ändrar sättet att sjunga på under låten några gånger. Hon sjunger samma sak men med olika tonarter, nästan lite som om hon freestylar. Det är lite oväntat vilket gör låten mer intressant och det blir därför aldrig tråkigt. I den här låten har hon både lyckats med refräng och vers. Kanske var det därför ett album döptes efter just den låten. Kanske att Veronica kände så hon med, att just denna låten var speciell.

Välkommen in

En av anledningarna till att hennes låtar blev så populära och just den här är eftersom alla ungdomar speciellt kan relatera till dem. Hon skriver om fester, hjärtekross m.m. Om man inte är ungdom ännu så är det kanske något man längtar efter och därför kan föreställa sig. Vuxna kan tänka sig tillbaka till den tiden som varit. Flera kan på något sätt relatera, vilket gör låten så stark. Jag tycker även att hennes texter är så bokstavliga och raka, alltså att det är inte så mycket gömt i hennes låtar. Det är lite som om hon läser ur en dagbok och sedan sjunger det och gör en låt av det. Jag gillar det för det blir personligt. Jag brukar ha svårt att förstå låtar ibland men med henne är det enkelt och man kan lätt sjunga med. Jag kopplar låten till sommar och det är en väldigt nostalskigt låt vilket gör att man lätt kan sjunga med då man lärde sig den när man var liten. Man vill dansa med, det är svårt att sitta still, det blir som ryck i kroppen.

Jag kommer

Jag var på hennes konsert sommaren 2019. Detta var hennes avslutande sång, den alla väntade på. Jag kommer ihåg att efter varje låt så undrade man om denna skulle komma. Alla var nervösa att hon skulle lämna scenen utan att framträda denna låten. Den var allas favorit och en perfekt låt att avsluta med. Den har en så stark känsla. Alla kan texten och om man inte kan den så är den enkel att lära sig. Sedan så är den bra också, när det kommer till själva låten. Hennes röst är lugn och lite skör. Inte för ljus då det är lätt för alla att sjunga med. En perfekt låt om du frågar mig. En låt man inte kan sitta still med, man nickar med och måste röra sig. Den gör mig glad, jag tror att det är eftersom den kopplar mig tillbaka till sommaren och just nu är det sommar jag vill ha.

Mitt hjärta blöder

Det är starka känslor i denna låt. Jag gillar refrängen, den är fin. Den känns fri, som om allt släpps ut. Jag gillar att denna låt har som ett klimax när hon håller ut tonen. Jag gillar när man släpper loss och inte håller tillbaka. Man blir irriterad om det aldrig kommer och man bara väntar på att “droppet” ska ske. I denna låt håller hon inte tillbaka utan det är en stark och kraftfull låt. Hon sjunger “Jag följer med dig hem ikväll för jag vill inte vara själv”. Jag tolkar det som att hon blivit sårad. Hon behövde tröst och närhet.

Vi kommer alltid ha Paris

“För jag är namnet som du har på armen”. Det är det som gör denna låt. Av någon anledning så är det det bara den meningen som jag kommer ihåg av denna låt. Kanske är det eftersom alla skrek just den delen lite extra högt på konserten. Den här låten känner jag bara igen i refrängen, versen är något som inte fastnar i huvudet, men det är fortfarande en bra låt. Likadant i denna så känns texten lite som en dagbok. “Minns vi vaknade en natt och hela grand hotellet brann, ja det brann”. Jag gillar det så.

Inga kläder

Jag har inte hört den här så många gånger innan. Jag gillar den och den är lite lugnare. Jag gillar melodin i bakgrunden. Det är många ljud på varandra, det är lugnande det passar bra ihop som att det nästan låter som en och samma ljud. Detta är inte en så nostalgisk låt då det inte är en av hennes populäraste.

Alla mina låtar

Den här låten är ny för mig. Den är lite upprepande, men inte på ett dåligt sätt. Utan det var ett intryck jag fick. Den här tycker jag skiljer sig lite från hennes andra låtar. Jag tror att det är på grund av instrumenten och ljuden i bakgrunden. I början var det ett snabbt beat. Ju längre in i låten man kommer så tonar det ut.

Snälla bli min

Det här är hennes lugnaste låt och även en av de mest kändaste. Den är enkel. Man hör ett piano i bakgrunden, inte en massa olika ljud eller trummor. Den har en ganska enkel melodi vilket gör den känslig och skör. Melodin och hur den är uppbyggd höjer känslan. Den skiljer sig lite från många andra av hennes låtar med att den är lugn och att den bara har ett piano. Det är en ganska ledsamt text. “Är det nu, nu som det tar slut?”. Låten handlar om kärlek. Ett hjärtekross. Det är som om hon sjunger det hon säger. “Snälla bli min igen” hon har förlorat någon som hon behöver ha tillbaka. Hon vill att det ska bli som i film när de alltid går tillbaka till varandra men så är inte alltid verkligheten.

Sju sorger

Bitter sweet. Melodin är ganska glad men texten säger egentligen något annat. Den handlar om vänskap. Jag tycker att alla av Veronicas låtar har det gemensamt att de handlar om relationer, vänskap, kärlek och ungdomslivet allmänt. Sedan är även denna låt lite nostalgisk.

Finns det en så finns det flera

Jag gillar beatet. Den är upprepande men på ett bra sätt. Det är en låt som sätter sig i huvudet, kanske då eftersom den är upprepande, men jag gillar det. Jag blir glad av låten.

Lördagen den femtonde mars

Den är väldigt kort, lite över en minut. Den är fin och lugn. Det är inte mycket som hon sjunger utan det kommer ett speciellt ljud efter halva tiden. Det låter som om någon pratar i en ekande tunnel eller rör. Lite udda för att vara en låt.

Vad gör vi ikväll - Bonus track:

Lite rockigare än hennes andra låtar. Melodin och låttempot i början skiljer sig från när hon sjunger, hon sjunger lugnt och svagt. Hur hon sjunger skulle passa in i en lugn låt, men det funkar bra. Ju längre in man kommer in i låten så smälter det mer och mer ihop. Alltså tempot och hur hon sjunger.

Veronica Maggio. Vad många minnen hennes låtar väcker fram. Speciellt detta album. Det var det jag lyssnade på när jag var liten. Det var dessa texter jag lärde mig (framför allt refrängerna). Jag kunde ju ingen engelska så dessa var låtarna jag kunde sjunga med på riktigt. Hennes röst är igenkännande och speciell, många av hennes låtar liknar varandra och man kan förstå att det är hennes. I stort sett så kopplar jag alla hennes låtar till sommaren. Det är även då jag lyssnar på dem. De passar bäst då. Jag lyssnar inte på dem på vintern om det inte är så att jag vill drömma mig tillbaka till sommaren. Det är då låtarna får känslor, det är då jag får den nostalgiska känslan. Jag har på hennes låtar i bakgrunden om jag åker och badar med mina kompisar, då passar det bra med hennes låtar i högtalarna. Det känns fel att lyssna på dessa låtar mitt i vintern. Avslutande vill jag säga att jag tycker att detta album är värt att lyssna på. Det är låtar för alla känslor, det är dansmusik, glada låtar men sedan så finns det även sorgliga låtar. Alla borde ha dessa som sina sommarlåtar!