• Stepping Stones Kottla

Satan i Gatan - Veronica Maggio

By Ellen Schödin.

Jag valde artisten Veronica Maggio med hennes album Satan i Gatan från 2011. Albumets första låt är just Satan i Gatan vilket är en låt jag lyssnat extremt många gånger till och kan antagligen vart enda ord. Denna låten är väldigt omtyckt av många för att den har en så fin melodi och betydelsefull text. Melodin är skön och bitet/rytm är lätt att röra sig till. Låten är om hennes tidigare relation med hennes pojkvän som tagit slut och hur den ser ut nu, vilket jag tror många kan koppla till. Hon upprepar “men jag glömmer aldrig bort vad du gjort” flera gånger i texten som tyder på att oavsett hur konstig eller sorgligt det är att det tog slut, kommer hon aldrig glömma bort det som orsakade deras slut, vilket kan tolkas som otrogenhet av mannen (då det är han som gråter och hon som är arg “Du kan gråta mitt på gatan Men jag glömmer aldrig bort vad du gjort Du får passa dig som satan För jag glömmer aldrig bort var du bor”. Hon visar mycket sårbarhet i sina låtar vilket gör att det blir lättare för andra att kunna relatera till dem. Låten inleds med körsång och en långsam harmonisk melody som får en att bli lugn och sedan inleds betet och sången som startar själva låten. Själva melodin är konstant genom hela låten och förändras inte särskilt mycket men det gör inget då den i sig själv är väldigt vacker och ren.

“Välkommen in”, den andra låten i listan, även denna låt är väldigt omtyckt. Jag sjöng även denna låt på en talangtävling i trean så jag har en mer känslomässig/historisk koppling till denna låt. Inledningen av låten är väldigt lång, hela 40 sekunder med bara instrument, och byggs långsamt upp vilket lämnar en med en känsla av förväntan. Nästan alla hennes låtar har gemensamt att de alla har en skön melodi som är lätt att lyssna på och som går relativt långsamt, inklusivt denna. Låten kan tolkas som något så enkelt som en vanlig hemmafest som hon beskriver. Texten är väldigt lättsam, glad och även denna lätt att relatera till. Låten representera frihet och ungdom vilket bidrar till dess stämning som många söker efter speciellt under sommaren.

En låt som man antagligen hört tusentals gånger på radion under tidigt 2000 är hennes tredje låt “Jag kommer”. Det är en glad låt med snabbare takt, en av hennes snabbare låtar. Låten är om att vara på väg till den man är kär i och den starka kärlekskänslan. Låten beskriver om att vakna upp och fatta att man verkligen vill ha en person. Det är en väldigt energifylld låt och därför uppskattar jag att lyssna på den för jag får energi. Refrängen återupprepar samma uttryck om och om igen under hela refrängen, samma uttryck som låten är döpd efter. Det gör det lätt att komma ihåg namnet på låten. Låten har ett skönt gitarriff som pågår under hela låten. De flesta av hennes låtar har inte gitarr i sig vilket gör denna låt till en bra kontrast till de andra låten i albumet, vilket kan vara bra så det inte blir för enformigt.

Låten som kommer efter “jag kommer” i albumet är “Mitt hjärta blöder”.Låten skulle kunna ses som en av hennes mer känslosamma låtar. Många anser att de får iallafall mer känslor av denna låt och därför gillar många den. Även fast låten heter mitt hjärta blöder, och många skulle kunna tolka att detta betyder något dåligt, så är detta inte fallet alls. Dens betydelse är om att vara kär och full, i princip, och hur fantastisk det är. Man kan tolka det som hur det är att vara kär, att vara kär är som att vara upp i ett moln, lite som att vara full. Låten skapar en väldigt fin atmosfär. Den har en stadig piano rytm och det är många positiva toner så om man endast skulle lyssna på melodin och inte texten skulle man nog automatiskt tänka på en glad låt.

Femte låten i hennes album är “Vi kommer alltid ha paris”. En låt med ganska snabbt rytm men inte en särskilt komplicerad melody. Den är en glädje och energifylld låt som gör en glad när man lyssnar. Det är ännu en gång om kärlek och relationer och just denna låt beskriver specifikt hennes relation med en kille i paris. Det är en fin låt med mycket omtanke med. Paris brukar ofta ses som kärlekens stad vilket då passar väldigt bra för den romantiska meningen för låten.

“Inga kläder” är en låt med långsammare tempo. Det är hennes sjete låt i albumet. Den är ganska lugn och långsam låt. Den handlar om hur det är efter att man gjort slut med någon man varit kär och vetat allt om. Att det kan vara väldigt svårt och väldigt konstigt att veta så mycket om någon men sedan låtsas som att man är främlingar. En ganska känsloladdad låt som skapar mycket känslor, just därför är det en av hennes mer spelade låtar i albumet. Låten fokuserar på hennes röst och enkelheten i uppbyggnaden av låten, det ger en känsla av råhet. I låten får vi upprepade höra ett ljud som låter som ljud effekten för glitter i filmer vilket bidrar till en typ av drömmig vib till låten.

En av få låtar jag inte lyssnat särskilt mycket på i detta albumet alls är “Alla mina låtar”. Den är just om att alla hennes låtar handlar om “dig” (hennes föra eller nuvarande kärlek). Att allt hon tänker på är en och samma person, vilket många nog kan känna igen sig i efter att gjort slut. Låten är inte lika populär som många av dem andra, antagligen pågurnd att melodin känns för enkel och oharmonisk på något sätt.

En låt som är en favorit bland många är “Snälla bli min igen”. Det är en väldigt vacker och känsloladdad låt. Den har en långsam piano melodi som ger en väldigt fin känsla till låten, en mer personlig känsla. Just att det bara är ett instrument genom nästan hela låten, piano, gör att det blir en bra kontrast till de andra låtarna i albumet som nästan alla innehåller trummor och mer instrument. Pianot gör att de fokuseras mer på sången och texten vilket bidara till att den blir mer personlig. Texten pratar om sorgerna att göra slut med någon man älskar. Hur hjärtekrossande och smärtsamt det är.

En låt som har en ganska bra melodi och takt som gör låten “catchy” är “Sju sorger” på plats nummer 10. Trots detta är det inte så många som lyssnat särskilt mycket på denna låt heller men den är fortfarande den är bra. Den längsta låten i hennes album. Anledningen till att den inte väcker några starka åsikter om denna låt är för att den är varken super bra eller super dålig, den är okej. Varken melodin, rytm eller texten är särskilt kreativ och därmed är den nog inte lika populär. Denna låt är en av få låtar som inte handlar om en relation med hennes kille utan i detta fall med vad man kan tolka som en gammal vän. En gammal barndomsvän som inte längre finns med i ens liv. Låten beskriver detta och hur sorgligt det är, därmed namnet sju sorger.

Den näst sista låten i detta album är “Finns det en så finns det fler”. En av låtarna med ett av de tydligaste rytm till. Låten är relativt snabb och glad. Den ger en känsla av frihet så den är lätt att lyssna på. Låten inleds med först piano, sedan gitarr och till slut trummor och i refrängen läggs kör till och mer takter och melodier, låten har en bra uppbyggnad som gör den till en eftertraktad låt. Den beskriver om hoppet om att man kan alltid hitta nya kärlekar. Bara för att en tar slut så betyder det inte att man inte kan hitta en ny. Något som många kan behöva höra.

Sist men inte minst är “Lördagen den femtonde mars”. Man kan nog inte anse att detta är en riktig låt då den endast är 1 min och det enda som sjungs är “Mamma ville ta en taxi. Men pappa var för snål. Så de fick värma sig i varenda trapp 1981, det var fredag. Men det skulle snart bli lördagen den 15 mars”. Texten berättar om hennes förädlar och om hennes födelse, den 15 mars 1981. Mer än så vet jag ej och finns inte. Själv är jag inte ett stort fan av melodin hon sjunger till och eftersom “låten” är så kort finns det inte så mycket att reagera till.

Jag gillar verkligen detta album av Veronica, därmed var det det jag valde att skriva om. Detta album och hennes senaste album är mina favoriter. Anledningen till att jag gillar detta album är för att majoriteten av alla låtarna tycker jag är väldigt härliga att lyssna på och texterna är fina och har mening, de har harmoni. Sammanfattande handlar albumet om relationer, kärlek, sorg och glädje, vilket gör det väldigt lätt att relatera till för typ alla, därmed dess popularitet. Det är låtar allt från pop till ballader vilket gör den till ett mer intressant album än ifall det bara hade varit samma typer av lter genom hela albumet. Det känns som att man får följa med på en resa när man lyssnar genom albumet då låtarna beskriver alla dem olika delarna av relationer vilket gör en mer involverad, det tycker jag är kul. Låtarna får människor att känna saker vilket är väldigt eftertraktade för album och låtar. De är ett album som många med relationsproblem söker sig till vilket jag tror är hela syftet till att hon skrev albumet, för att hjälpa andra och få dem att inte känna sig ensamma i sin situation. Dess texter är väl genomtänkta och majoriteten av melodierna är harmoniska och tillfredsställande att lyssna på. Så sammanfattande ger jag albumet en 4 / 5 för att jag tycker den har allt jag vill ha i ett bra album men med undantaget att jag inte gillade 2 av låtarna, därmed dess förlust på 1 poäng. För att få 5/5 behöver alla låtarna i ett album vara bra men jag tyckte inte detta album nådde detta helt. Men annars ett väldigt bra album som jag rekommenderar.