• Stepping Stones Kottla

Undringar

By Stella Rosenberg.


Albumet som kickade igång karriären av en av våra mest folkkära artister1956 föddes en pojke i Sollentuna som skulle bli en av Sveriges populäraste artister under 70-talet. Ted Gärdestad skulle bli en sommarfavorit. Ted slog igenom 1971 med hans hitlåt “Jag vill ha en egen måne”. Denna låt var en del av albumet “Undringar” som blev hans debutalbum. “Undringar” släpptes 1972 på skivbolaget Polar Music. Albumet består av två sidor, sida A och sida B, och innehåller totalt 11 låtar. Ted Gärdestad har komposterat och sjunger alla låtar och hans bror, Kenneth Gärdestad, har skrivit alla texter.


Den första låten i albumet heter “Helena” och är väldigt dramatisk. Han sjunger om en tjej som han är förälskad i. I refrängerna så blir tempot snabbare, en trumma slås på dramatiskt och kvinnliga körsångare sjunger “Helena”. Jag tycker att låten är intressant eftersom den växlar mellan ett lugn i verserna och blir väldigt dramatisk i refrängen. Refrängen låter som något som hade kunnat vara med i en scen av en gammal krigsfilm eller bara en väldigt dramatisk film. Det är inte en låt jag hade lyssnat på vanligtvis men den blir som sagt mer intressant på grund av variationen.

Nästa låt “Sommarlängtan” har en väldigt lugn stämning. Han sjunger precis som det låter, om förväntningar på sommaren. Jag tycker att låten är mysig och definitivt något jag hade kunnat lyssna på under sommarens bästa stunder. Just sommarlåtar är något som jag tycker symboliserar Ted. I senare album kommer många av våra sommarfavoriter. Det är få som kan beskriva den svenska sommaren som Ted kan.

Den tredje låten “Jag vill ha en egen måne” är som sagt låten som Ted slog igenom med. Den handlar om hur jobbigt det är när relationer tar slut. På något sätt är låten härlig samtidigt som den har en sorglig text. Det är en sådan låt som man både kan må bra och vara ledsen till. Jag tycker mycket om låten och har lyssnat på den många gånger. Texten till låten är väldigt fin och jag tycker att den går rätt in i hjärtat.

Låten efter det “Räcker jag till” låter ganska poppig och rockig. Han sjunger om en viss blyghet och osäkerhet som jag kan relatera till. Trots detta har låten ändå en ganska glad ton. Även fast jag kan relatera till texten tycker jag inte att den är särskilt bra. Jag skulle inte säga att det är en låt som jag tycker om, just denna låt är inte min typ av musik. Jag tycker den är svår att gilla eftersom jag tycker det är svårt att tolka vilken slags känsla låten vill skapa på en.

Jag tycker att femte låten “Ett stilla regn” förmedlar ett lugn. Det är en fin låt som har ett fint budskap. Det känns som att låten är inspirerad av uttrycket “Efter regnet kommer solsken”. Alltså handlar den om förhoppningar. Låten har en vacker text och melodi. Jag tycker om den för den väcker tankar. Om man behöver rensa sina tankar är den skön att bara sitta och blunda till och lyssna på. I jobbiga tider påminner den om att det kommer bättre tider.

Efter detta får vi höra en romantisk låt, nämligen “När du kommer”. Jag skulle säga att, precis som “Räcker jag till”, har låten vissa rockiga drag. Låten verkar handla om att vara en ung, hopplös romantiker. En sådan låt man kan lyssna på när man är glad och kär. Som sagt tycker jag att låten är lik “Räcker jag till”, vilket innebär att den också är ganska glad. Denna låt är inte heller riktigt min smak så det är inte något jag hade lyssnat på.

Följande låt “Snurra du min värld” skulle jag säga är en ganska poppig låt. Låten handlar om Teds funderingar om världen och hur den ser ut. Jag tycker att låten väcker tankar i och med att Ted delar med sig av sina funderingar. Jag tycker det är en låt som man blir glad av men det är inte något som jag hade fastnat för.

Den åttonde låten heter “Så mycket bättre”. Precis som nummer sju innehåller den poppiga drag. I början låter den lite som en spansk låt då det spelas en gitarr på ett sätt som liknar flamenco. Jag tycker att det är en bra och svängig låt, speciellt eftersom den har lite exotiska (spanska) drag. Det är en låt man får lust att dansa till. Det är absolut en låt jag hade kunnat lyssna på och speciellt dansa till.

Nästföljande låt “Hela världen runt” har ävenså en del poppiga drag. De kvinnliga körsångarna i bakgrunden bidrar till att den låter nästan lite som en kyrklig låt som skulle passa för gospel. Låten har ett fint budskap och text då den handlar om att alla människor ska vara lika mycket värda. Personligen är låten inte min smak men det känns som något man hade hört på ett sommarprogram eller som sagt i kyrkan. Det är ingen låt jag hade lyssnat på ensam men något jag hade kunnat gilla i ett passande sammanhang, som de jag nämnt.

Den tionde låten “I dröm och fantasi” är en ganska lugn låt i början men blir mer poppig och rockig efter ett tag. Låten handlar om att det bara är fantasin som kan sätta stopp för vad man kan uppleva i en dröm. Med andra ord, det finns inte gränser för vad man kan uppleva i en dröm. Jag tycker det är en inspirerande låt som väcker tankar. Jag tycker att refrängen är bra men verserna mindre bra. Det är något med att han sjunger många ord i verserna som jag inte tycker om. Det är en låt som jag hade kunnat lyssna på men antagligen tröttna på ganska snabbt. Det är något med den som gör att jag inte hade fastnat för den.

Nu har vi kommit till slutet av albumet och den sista låten “Beat it, Girl”. Jag skulle säga att det är en rockig låt och det är den enda engelska låten på albumet. Jag tycker att det låter som att låten är influerad av the Beatles. Jag tycker inte att låten är så bra då jag föredrar Ted på svenska. Jag tycker att han är bättre på att uttrycka känslor han vill förmedla genom sina svenska låtar. Han är helt enkelt bättre på att uttrycka sig på svenska. Det känns som att låten endast gjordes för att Ted skulle ha en chans att slå igenom internationellt men att engelska egentligen inte var hans grej.

Överlag tycker jag att albumet har en bra blandning mellan lugna och poppiga låtar. Han sjunger om kärlek, relationer, och sina funderingar. Alltså handlar albumet om hans funderingar (undringar) över vissa ämnen. Han har väldigt fint skrivna texter som många kan relatera till. Det är en av mina favoritsaker med Teds låtar, att man kan relatera till de. Budskapet med albumet är alltså att skapa låtar som sätter igång tankar hos folk och som folk kan relatera till. Jag tycker att han har en väldigt unik stil och många bra låtar, speciellt sommarlåtar. Ted är någon jag starkt kopplar till sommaren. På grund av att albumet är en blandning mellan en del bra låtar och en del sämre skulle jag ge det 3 utav 5 poäng. Jag tycker att Ted Gärdestad är en bra artist och jag har lyssnat på hans låtar många somrar av mitt liv. Ted är en svensk favorit som aldrig kommer bli omodern. Just detta albumet innehåller inte många av mina favoriter från Ted, bara “Jag vill ha en egen måne”. Detta är hans första album så det är inte konstigt att det inte är hans bästa. Man märker att han har utvecklats som artist och hittat sig själv mer i de senare albumen.