• Stepping Stones Kottla

Under Mona Lisa's Kjol (PT:1)

By Johan Loosme.3.8


Svensk musik har genomgått en hel del förändringar under åren. Vi har haft fantastiska band som ABBA och Roxette som har skapat fantastiska låtar som Mamma Mia och It Must Have Been Love. Efter ABBAs tider fick vi se Rockbandet Sabaton ta sin plats och blev extremt kända inom rockgenren runt världen och har skapat låtar som To Hell And Back och Bismark. Under 2000-talet så fick vi se vår älskade Avicii med Wake Me Up och Hey Brother. Men nu så är den svenska musikkulturen påväg in i en ny era, rap. Under de senaste tre åren så har svenska rappare börjat dyka upp på sveriges topplistor och de verkar inte sluta.

En av dessa svenska rappare med mycket success är Yasin.

Handen Under Mona Lisas Kjol (PT:1) är Yasins senaste album och släpptes 2019 och hade totalt sex låtar. Det är ett bra album och det urskiljer sig från hans tidigare album. Yasin satt inne i fängelset förra året och detta är albumet han släppte efter att han kom ut. Albumet visar hans kaxiga men också ödmjuka sida och representerar Yasin på ett bra sätt. Handen under mona lisas kjol är en metafor. Den visar den faktiska insidan av hur det faktiskt går till i orten och är som en “inblick” i vad s

om händer i förorterna.

John Snow ligger som första låt i albumet och ligger även nu på femte plats av alla Yasins låtar. Låten har ett annorlunda flow vilket inte riktigt funkar med Yasins typ av rap och därför har andra låtar från albumet med fler lyssningar. Not For Sale ligger över John Snow på fjärde plats av alla Yasins låtar och har ett högre tempo och bättre flow vilket i sin tur skapar en låt som är lättare att tycka om. DSGIS ligger på tredje plats av alla Yasins låtar och är en av de bättre låtarna på albumet. Man märker att han la ner mycket tid på texten till denna låt och han lyckades bra med det. WLIT är den minst bra låten på albumet och är helt ärligt ganska konstig. Låten fungerar inte riktigt och Yasin verkar inte ha lagt ner lika mycket tid på den som de andra. WLIT är också den enda låten från albumet som inte ligger på Yasins top fem låtar. PT:1 är den bästa låten på albumet och han har skapat ett extremt bra beat till låten och han har jobbat hårt på att skapa en låt med ett snabbare flow vilket verkligen fungerar. XO är den sista låten på albumet och ligger nu först av alla Yasins låtar. Dock visar den inte Yasins fulla förmåga på samma sätt som DSGIS och PT:1 men låten levererar ändå.

I slutändan så har Yasin gjort ett bra jobb med albumet och det syns också på hur många spelningar han får på låtarna. Han har lyckats ge en bra insyn i vad det är som händer i de olika förorterna och hur saker och ting faktiskt går till. Han fick in många bra spår och detta är definitivt ett viktigt album i utvecklingen av hans karriär.

Albumet är inte fullt av bara bra låtar men albumet levererar definitivt en stabil 3.7. Anledningen till att den inte får högre är på grund av att WLIT och John Snow inte levererar på Yasins vanliga nivå och det är trots allt en tredjedel av hela albumet så det gör att han tappar lite. Låtarna kändes lite tomma och var mer av att han ville skriva om att han är cool och gangster och känner folk.