• Stepping Stones Kottla

True, Av Avicii, 5/5

Anonymous.Detta album är skrivet av Avicii och släpptes 1 januari 2013. Albumet innehåller 12 låtar.

Wake Me Up

Wake me up för mig är en tolkning av hur en person inte vet vad som är verklighet och inte. Att personen famlar i mörkret men samtidigt bara följer sitt hjärta och lever i sin drömvärld. Det känns för mig att låten är mycket om att man tappat sig själv i sin drömvärld och ser verkligheten flyga förbi för att sen bli väckt till verkligheten igen. En del i texten går så här “I tried carrying the weight of the world but I only have two hands” och det tolkar jag att man först har försökt presterat och ta sig an mer än vad man själv klarar av och man nu slappnar av och bara låter hjärtat leda vägen och väntar på att bli väckt och vara visare än va man tidigare var.

You Make Me

You make me handlar om hur en person påverkar en annan. I låten så sjunger han “we are one, one for sure, all united”, jag tolkar det som att han menar att personen han sjunger om vill han visa sin kärlek till personen om hur den personen påverkar den som sjunger. Sången handlar hur en annan har inflytande på en person och hur man väntat på att få träffa en person som man kommer bra överens med. Jag tolkar det också som att man är lycklig att man träffat denna person och blivit som en tilsammans. Man är inte längre en utan man är numera två i en för att beskriva det enkelt. Man har väntat länge för att få träffa “sin andra halva” och nu är överlycklig att äntligen hittat den rätta personen. Låten behöver inte handla om en kärleksrelation utan kan också handla om hur man hittat den rätta kompisen som man fungerar mycket bra ihop med. Man menar på att man längre inte är ensam och hittat en person som man kan vara sig själv med till fullo då man blir lycklig av personen i fråga.

Hey Brother

Handlar om en syskonrelation eller en nära kompis relation. Han sjunger att om den ena har problem så skulle han komma långa vägar för att hjälpa. Han sjunger också “ if the sky comes falling down, for you there’s nothing in this world i wouldn't do” det beskriver låten väldigt bra. Låten beskriver hur man har en nära relation med en eller flera personer och man är villig att gör allt i sin makt för att hjälpa eller vara där i tuffa tider för den andra. Det beskrivs hur man skulle kunna offra mycket för den andra för att den personen ska må bra. Jag tolkar det också som att man vill berätta hur mycket man älskar den andra och hur som de sjunger i början av låten “Know the water's sweet but blood is thicker” som vill visa att vänner kommer och går men att det alltid är familjen som består. I låten känns det som att man glidit ifrån varandra och nu äntligen hittat tillbaka till varandra eftersom de sjunger “Hey brother! Do you still believe in one another?”. Man syftar på hur man undrar om relationen fortfarande är intakt och att man vill ha en bekräftelse från motparten och man undrar om den känner detsamma som en själv för varandra.

Addicted To You

Addicted to you är en kärlekssång. En kärleksförklaring hur man känner för en annan. Man beskriver hur man inte ville få starka känslor men som de sjunger i låten “I wasn't looking where i was going, i fell into your eyes”. Låten beskriver hur man har omedveten fått känslor och nu är “hooked on your love”. Låten beskriver inte bara kärleken men hur det känns i hela kroppen för en och vad man egentligen kan göra åt saken. Låten beskriver hur man inte kan leva utan personens kärlek och utan den vet man att man skulle vara helt hjärtekrossad. Det beskrivs också hur kärleken gör en blind och hur man blir hypnotiserad och samtidigt inte har någon makt att göra något åt den. I låten beskrivs kärleken som en drog och att man behöver drogen för att överleva och att utan den är man ingenting och är som titeln “addicted to you”.

Dear Boy

Dear boy är en låt där man beskriver hur man vill att andra parten ska våga chansa på en. Man ber om en relation tillsammans eftersom man passar så bra tillsammans. Man beskriver också hur bra den andra parten är och hur man tillsammans skulle vara bra tillsammans. I låten säger man har historia tillsammans och att personen i fråga är ens egna. Man sjunger hur livet ändras men att dem tillsammans inte gör det eftersom de är en sån bra duo. “Oh, dear boy, I wanna follow you, You're a wild boy, I am a wild girl, too” denna delen i texten tolkar jag som tidigare skrivit att man är villig att offra mycket för den andra, att man som i addicted to you har fastnat för personen och villig att offra mycket för att få vara med personen.

Liar Liar

Liar liar sjungs av en manlig och en kvinnlig sångerska. Den kvinnliga rösten sjunger alla verserna i låten och pre-chorus medans den manliga endast sjunger choruset. Den kvinnliga rösten sjunger om hur allt kommer en dag gå i kras. Hon sjunger om en hård sanning och hur allting är och kommer att bli. Den manliga rösten däremot sjunger det motsatta “Liar, liar! No you don't ever tell the truth” alltså säger den manliga rösten ifrån som att den kvinnliga ljuger. Hon säger hur det egentligen är men han håller inte med. Han menar på att hon ljuger och att hon alltid gör det. Det är som en kärleksrelation som börjar gå itu och den manliga rösten vill inte erkänna det medans den kvinnliga är tydlig med hur det är. Däremot eftersom den manliga påstår att hon ljuger blir det som att den kvinnliga säger som hon tror att det är medans det uppenbarligen inte är. Han är klarsynt om hur hon egentligen är och vet att det hon säger inte är sant eftersom hon alltid ljuger och aldrig kan säga som det egentligen är.

Shame On Me

Låten shame on me är en låt som är väldigt upbeat country musik så låten vill man dansa med i. Dock är inte lyricsen så glad utan mer spydig till en början i låten mot motparten man sjunger om. I början som tilten “shame on me” skyller man på sig själv hur man kunde älska en person. Man sjunger hur man älskar personen men personen har varit opålitlig och man vet att man inte kan ta tillbaka personen. Man sjunger mycket stark om hur det är personens fel om att man älskar den. Man tyder mycket starkt också på hur den andra personens kompisar är indragna i det hela och sjunger “You can go to hell with your fucked-up friends”. Man sjunger också att man blivit “I'm baptized and born again” vilket kan menas på att man varit blind innan för den andra personens beteende men nu är klarsynt om hur den andra personen egentligen är. I den andra delen sjunger motparten som ett svar och är mycket kaxig. Man sjunger “Shame on you for loving me, Ha!” detta tolkas som en väldigt kaxig och självgod kommentar. Andra delen svarar man då på alla verser innan om att man är “I'm a crazy little bitch in the first degree shame on you for loving me” vilket i första versen som man påstod att den andra parten va och nu svarar den parten på ett mycket själv godt sätt. Låten handlar alltså i sammanfattning om hur en person blivit blind av den andra personens charm och blivit nu klarsynt. Personen yttrar ilska mot motparten eftersom man vet att man inte kan leva utan den andra men motparten förstår inte detta och verkar heller inte bry sig så mycket om det.

Lay Me Down

Denna låt är i genren electro. Den är alltså väldigt medryckande och livlig. Dock är texten väldigt desperat men på ett fint sätt. Låten handlar om att en person vill att motparten ska visa vad de har för relation. Man menar på att man själv har all tid i världen för att vänta på motparten men att man vill ha någon form av bekräftelse att man är den rätta. Man ber till motparten att man vill att personen ska bry sig och ta tag i sitt liv. Man vill ha bekräftelsen att man är den enda och att man ska visa det också, “Show me I'm the one, tell me I'm the one that you need” man ber om bekräftelsen. Man sjunger också hur kärleken finns i hjärtat och att livet är som en dans. Detta är en väldigt bra metafor och passar i låten då en dans kan gå väldigt fort men sen väldigt långsamt, dansen kan va livlig men den kan också vara väldigt intim. Dansen är en metafor i egna tolkningar hur man ber om bekräftelse men eftersom livet är en dans så är den inte ansträngt och kvävande för det är inte en dans, man vill helt enkelt ha en bra relation precis som en dans. Denna dans vill man också ska va en duo och inte singeldans att man vill dansa med nån men du kan inte tvinga någon att dansa med dig utan du måste ha denna bekräftelse som sökes i låten.

Hope There’s Someone

Denna låt refererar mycket till artistens mående. Avicii som begick självmord så är det väl känt att han inte mådde bra och denna som många andra låtar han gjort refererar mycket till hans psykisk ohälsa. Låten handlar om att man vill hitta någon som kan rädda en. Man hoppas att den rätta finns där ute som kan hjälpa en komma ut ur sin mörka plast som man befinner sig i. Detta är tydligt om man vet bakgrunden om avicii och hans mående som tex hans låt SOS, också ett rop på hjälp. Man vill inte försvinna men det verkar vara den enda utvägen. “There's a ghost on the horizon” refererar förmodligen att man ser att framtiden förmodligen inte är ljus och att man inte kan vila eftersom man vet ens framtid. Framtiden står för mycket jobbiga prövningar och refererar förmodligen till Tim berglings (Avicii) välmående. Hoppet på att det ska komma en person kan ta hand om en och lätta hjärtat på allt dåligt vill vara starkt men eftersom “spöket” på horisonten ser det svårt ut. Låten är väldigt fin skriven och det är nu sorgligt att lyssna på den eftersom Tims död var ett självmord. Dock är man samtidigt för att inte vara någon längre att man känner en rädsla för döden. Man vill inte hamna i mitten av mörkret och ljuset vilket kan referera till livet och döden och vad som är mörkret och ljuset är svårt att tolka. Man vill vara lycklig men det är svårt man vill leva och vara någon, vara stark men det är samtidigt jobbigt.

Heart Upon My Sleeve

Denna låt av avicii är en typisk dj låt. Låten har ingen lyrics. Musiken däremot är till en början svag och byggs upp med gitarr. Sedan så används trummor i form av elektronisk kick för att bryta gitarren och en övergång till stråkar såsom brass. Man använder sig också utav elektroniska effekter då låten får ett mer modernt ton. Man använder sig också utav piano, bas och gitarr. Låten är mäktig och samtidigt livlig. Därför anser jag att det hade varit perfekt med lyrics till denna låt. Tim tyckte antagligen också det eftersom han år efter släppte denna låt igen men nu med lyrics.

Canyons

Canyons precis som Heart Upon My Sleeve har ingen lyrics. Denna låt använder sig bara av synthar, elektriskt piano, kick, elektroniska slagverk och elektroniska effekter. Detta gör låten väldigt techno i mesta delen av låten. Personligen är denna låten inte min absoluta favorit i albumet dock tycker jag att den är gjord bra tex som övergångarna. Den är väldigt rak och inte så personlig som Heart Upon My Sleeve.

All You Need Is Love

All You Need Is Love handlar om precis som titeln säger. Låten är dans electro musik vilket gör den väldigt livlig och svängig. Låten handlar om hur man träffat den rätt som fått en att inse. Inse att allt du egentligen behöver är kärlek. Personen i fråga får en att känna sig “Oh, you take me, somewhere off the globe” vilket man kan tolka på det sättet att man känner sig lättad. Man känner sig upprymd och lätt och därför kan jämföras att man i stort sätt svävar. Man är också på den platsen där man hittat kärleken och nu inte kan bli skadad av andra och att vara “somewhere of the globe” kan tolkas som att nu kan man inte bli rörd av andra och nu är man fri. personen har öppnat ens hjärta och släpper in ljus i mörkret. Detta tolkas som att man numera är fri från det negativa och nu äntligen kan se ljuset. Ljuset är ifråga allt det positiva i livet så som glädje och kärlek. Personen är nu räddad och man har insett att det enda man behöver är kärlek.

Albumet True

Jag valde detta album just för att avicii är min absoluta favoritartist och true är det bästa albumet han gjort och har all de låtarna man brukade lyssna på när man var yngre. Generellt så tycker jag om alla låtar. Vissa mer vissa lite mindre. Dock i detta album är det bara en låt jag inte älskar men samtidigt inte hatar och det är låten Canyons. Därför ger jag detta album 5/5. Jag väljer detta eftersom oavsett vilket humör eller åldersgrupp du är med så kan du lyssna på iallafall en låt av albumet. Låtarna är olika men samtidigt så lika. Alla låtar handlar om att man hittat den rätta eller blivit lurad. Man har på ett eller annat sätt hittat kärlek och det är viktigt. Jag tycker verkligen mycket om detta album och alla låtar förutom Canyons är några av mina favorit låt. Dock tycker jag Heart Upon My sleeve är bättre med lyrics då musiken är så mäktig så man vill kunna sjunga med. Jag tycker alla låtar har en speciell mening. Det är egentligen ytligt att säga så eftersom alla låtar har en mening men dessa låtar tycker jag att budskapet väl är tydligt så fort man hittar det. Även som det är så generellt med låtar så tycker jag att dessa budskap är viktigare och med betydelsefulla än andras låtar. Jag tycker albumet ger ut en glad vibe med låtarna men att lyricsen egentligen är mycket ärlig vilket jag tycker är bra. Texten i låtarna är mycket ärliga alltså de sjunger om de som man kanske inte vill erkänna tex Addicted To You sjunger om att man liksom behöver någon annan och det kan i många tillfällen vara svårt att erkänna. Vi människor vill inte alltid erkänna och fråga om hjälp och därför tycker jag om Addicted To You så mycket för att de sjunger om det som många människor förmodligen känner är en osäkerhet. Jag uppskattar avicii för hans otroliga arbete med detta album eftersom det är så genuint och så ärligt. Därför tycker jag att Tim bergling egentligen förstänjar 10/10 stjärnor för så pass bra är detta album och det är fakta.