• Stepping Stones Kottla

TIM By AVICII

By Hugo Kjessler.
Intro

Jag har valt albumet TIM av Avicii (Tim Bergling).

Anledningen till mitt val är att jag verkligen gillar Avicii´s musik och är väldigt ledsen att han har gått bort. Han är begravd bredvid min mormor så varje gång jag besöker hennes grav tänker jag lite extra även på Tim. Detta har fått mig att se på hans musik på ett nytt sätt och hans öde har berört mig. Albumet TIM kom ju ut efter hans död så det betyder lite extra mycket. Det är dessutom hans senaste album.

TIM släpptes den 6 juni (Sveriges nationaldag) 2019 och är det tredje albumet som släppts efter Tim´s bortgång.


Sång 1 ”Peace of Mind” (featuring Vargas & Lagola)

Denna första sång på albumet är en ganska lugn sång som handlar om att allt går så fort att det är svårt att hänga med. Kan man få lite lugn (peace of mind). Sångare är två svenska killar som heter Vincent Pontare och Salem Al Fakir. Ord som ”relief”, ”let go” och ”be free” är återkommande i refrängen. Det känns som en låt om att Tim vill bli fri… En mycket bra låt med ett starkt budskap.


Sång 2 “Heaven”

Denna sång skrevs 2014 och sjungs av den brittiske sångaren Chris Martin som ingår i bandet Coldplay. “I think I just died and went to heaven” och “You came to raise me up” är återkommande text I denna sång och jag tolkar den lite som att han är lycklig under stunder med sin flickvän. Att de stunderna var ljusa stunder i hans liv. Alternativ tolkning skulle kunna vara att han längtar till Heaven och sin död.


Sång 3 “SOS”

Bra låt med en vokalist som heter Aloe Blacc. Denna sång känns nästan som ett rop på hjälp med texten ”can you hear me SOS”… mycket sorglig, framför allt nu när Avicci är död.


Sång 4 ”Tough Love”

En i mitt tycke mycket bra låt med Agnes samt samma killar som i låt 1, dvs. Vargas & Lagola. Låten verkar handla om olycklig eller svår kärlek, något som kan vara mycket jobbigt. Jag tycker att videon är otroligt cool med en man och en kvinna som dansar på klippor mot och med varann i solnedgången. ”There is no place I would rather be than in your arms” is a strong line in the song which keeps being repeaded.


Sång 5 ”Bad Reputation”

En låt med en intressant och spännande början men sedan tycker jag att låten tappar lite. Jag gillar rösten på sångaren, Joe Janiac, som också sjunger i sång 11. Känns nästan lite som en sång från västindien, man blir glad men samtidigt har texten mycket sorg såsom ”I have a bad reputation which will follow me wherever I go”. Lite uppgivet.


Sång 6 ”Aint a thing”

”I swear I am losing patience” är början på denna låt. Inte min favorit men en ganska tråkig och seg refräng. Som de flesta andra är denna låt ganska sorglig nu när man lyssnar på texten och vet att han dog.


Sång 7 “Hold the Line”

Med text såsom ”I am losing the fight, standing on the front line” och “we don’t get do die young and give up this life” är det ytterligare en sorglig sång men sorgligt innehåll. Denna sång är inte en av mina favoriter på detta album.

Sång 8 “Freak”

Denna låt känns riktad till en specifik person. ”I dont want to be seen in the shape I am in, in the shape of how depressed I am” och “I am not the freak, maybe you are the freak” känns som hans funderingar kring vem har rätt och fel. Vem bestämmer vad som är normalt? Jag gillar verkligen refrängen på denna sång – en av de starkaste och coolaste låtarna på detta album när man har lyssnat på den ett tag. Den har mer självförtroende än andra.


Sång 9 “Excuse me Mr Sir”

Låter nästan sång som är producerad I en dator. Inte en av mina favoriter, tycker nog att denna är den sämsta låten på hela albumet.


Sång 10 “Heart upon my sleave”

En låt tillsammans med Imagine Dragons som jag verkligen gillar. Denna låt börjar ganska lugnt men bygger sedan upp mer och mer. Jag gillar både Avicii och Imagine Dragon så detta är riktigt bra. I mitten är det stråkar som spelar ganska hårt vilket jag verkligen gillar, det låter coolt. Låten blir bättre och bättre ju längre in man kommer. Även denna låt är dock också sorglig i text såsom ex ”I still feel broken” och det känns som låten handlar om förlorad kärlek. Låten skulle kunna vara otroligt häftig på en scen med en stor stråkorkester vilket man nästan kan se framför sig med ett bildspel bakom om förlorad kärlek.


Sång 11 “Never Leave me”

En lugn ballad. En låt om kärlek men också rädsla om att inte bli lämnad I rader såsom “I hope that she will never leave me”.


Sång 12 “Fades Away”

Sista låten på detta album och den enda som har en kvinnlig sångerska, Noonie Bao. I mitt tycke nog den bästa låten på detta album då jag framför allt gillar stegringen inför stråk-uppbyggnaden i refrängen. Hon är en cool sångerska och låten passar henne perfekt! Texten handlar om att inte gå tillbaka ”dont go back”, ”It all just fades away”… Hon gjorde ett fantastiskt starkt uppträdande av denna låt på Friends Arena under minneskonserten. It all just fades away…


Sammanfattning

Jag tycker att det är ett otroligt bra album och vill ge det ett betyg på 4,5 av 5. Det finns väldigt många riktigt bra låtar och det som är kul är att så många olika artister sjunger på skivan. Men i princip alla låter är väldigt sorgliga. Inte bara för att Avicci är död utan för att texterna är så sorliga och man förstår verkligen hur dåligt han mådde. Så det är i viss mån ett jobbigt album att lyssna på även om det är otroligt bra.