• Stepping Stones Kottla

Ted - Ted Gärdestad

By Matilda Ensér.Teds andra album som var uppföljandet på debutalbumet.Ted Gärdestads album “Ted” släpptes år 1973 och var hans andra album. Albumet innehåller 11 styckna låtar med topplåtar “Sol, vind och vatten” samt “Oh vilken härlig dag”. Det var låtar på svenska och hade vispop som genre. Ted jobbade på albumet mellan oktober 1972 och februari 1973.


Ted Gärdestad

Ted Arnbjörn Gärdestad var en mycket känd ikonisk svensk artist. Han föddes den 18 februari 1956 och växte upp med sin familj i Sollentuna, Stockholm. Ted har sedan liten varit intresserad av musik och skrev sin första låt som sexåring, “Sollentunavalsen”. Han höll fast vid musiken och slog igenom som artist vid femtonårsålder på 1970-talet. Gärdestad skrev oftast all sin musik själv medans brodern Kenneth Gärdestad skrev texterna. Han har många kända svenska låtar som “Jag vill ha en egen måne” (1972), “Sol, vind och vatten” (1973), och “För kärlekens skull” (1993). Gärdestad ställde även upp i melodifestivalen tre gånger och vann 1979 med låten “Satellit”.


En mycket stor del av Teds liv var hans sjukdom, då han led under senare år av schizofreni. Han hörde röster i hans huvud som skrek åt honom vad han skulle göra. Hemska händelser skedde och vid ett tillfälle fick rösterna honom att skada sig själv i ena handen med hjälp av en osthyvel för att slippa hålla på med musik. Efter att Ted hade levt sitt liv, lidit av schizofreni tog han sitt liv vid 41 års ålder genom att hoppa ner på spåret framför ett passerande tåg i Sollentuna den 22 juni 1997. Ted ligger idag begraven på Silverdals griftegård i Sollentuna där han vilar tätt intill hans båda storebröder och föräldrar. Kenneth berättar i en bok och tidning om sin brors sista svåra år lidande av psykisk ohälsa.


Jag ska fånga en ängel

Denna låt är personligt en av mina favorit Ted Gärdestad låtar. Än idag är denna mycket känd och blev en av Teds stora hits. Jag tycker att den är en härlig låt som påminner mig om sommaren. Själva låten heter “Jag ska fånga en ängel” och jag uppfattar att texten handlar om kärlek och hitta den rätta kärleken. Han sjunger att han vill finna sin ängel från sjunde himlen. Han menar att han ska hitta sin stora kärlek från paradiset, en god person. Därför går han till ett diskotek ihop om att hitta denna kärlek. Sjunde himlen kommer från Grekisk filosofi och ska representera ett paradis där enbart rara och väl goda människor finns. Orden är mycket fina och skapar en mycket fin text.

Sol, vind och vatten

Sol, vind och vatten är en riktig svensk klassiker som många har hört. Det är en riktigt fin ballad av Kenneth och Ted Gärdestad vilket ursprungligen spelades in av Lena Andersson och släpptes i oktober 1972. Idag kan man säga att det är som en svensk nationalsång för svensk sommar som får alla svenskar att känna sommar. Ted framförde denna låt senare i sitt album Ted 1973. Denna låt är mycket känd och var topplåten i albumet tillsammans med “Oh, vilket härlig da’”

I vers 2, handlar texten om Jesu födelse och har de som tema. Dock är denna sång starkt förknippad med sommar och inte jul. Han sjunger “Jag vill hitta vägen till herdarnas hus, jag behöver att omges av ledstjärnas ljus, det skymmer vid Sion, och natten blir svag, men än doftar blommorna i skuggornas dal”. Eftersom att blommorna doftar får vi uppfattningen att det är sommar och inte vinter. Därför uppfattar många att “dig” inte som Gud eller Jesus, utan en människa. Själv tycker jag mycket om denna låt och har lyssnar på denna varje sommar. Den påminner om sommarens och man blir snabbt taggad på fint och varmt väder. Jag blir alltid så glad att lyssna på denna låt och än idag är den fortfarande jättekänd som det svenska folket lyssnar på varje år.

Skolsång

Personligen är detta inte en av mina favoritlåtar. Jag anser att denna låt är lite annorlunda i jämförelse med de andra låtarna i detta album. Jag tycker det är lite svårt att höra men det låter som om det är någon typ av bas/elgitarr som spelar melodin. Den är lite hårdare melodi än de andra låtarna där man starkt hör lätta och enkla gitarrmelodier. I texten beskriver Ted frustrationen kring skolgången och de tråkiga man får uppleva innan man uppnår sina drömmar. Han menar att skoltiden stal tid från hans musikaliska skapande.

Kaliforniens guld

Jag skulle kalla denna låt en typisk Ted Gärdestads låt. En härlig och lugn melodi som får en varm och somrig känsla. Texten handlar om Ted’s drömmar om att utforska och uppleva världen och specifikt till en plats bortom haven, som man kan komma dit med hjälp av båt. Jag har en teori att han sjunger om en dröm att slå igenom utomlands med sin musik, men detta är enbart min egna gissning. I introt hör man munspel vilket jag själv tycker känns mycket somrigt och svenskt trots sin födelse i Tyskland.

Come give me love

Trots den engelska titeln är texten på svenska och handlar om förhoppningar om kärlek till grannflickan. Han sjunger att de var likadana och hade haft det bra tillsammans, men det tog slut. Han vill nu ha tillbaka denna flicka och sången är som ett utrop att få henne tillbaka. Han känner saknad och hur ont det gör när det tar slut. Låten är med i den svenska succéfilmen “Tillsammans” och personligen gillar jag denna väldigt mycket trots att jag inte har lyssnat så mycket på den.

Ramanagaram

Jag anser att denna låt är en av Teds mest flummigaste låtar. Så länge jag vet är “Ramanagaram” inget ord men genom att lyssna på texten tror jag att det ska vara en sagovärld som ingen av oss lever i. Genom att lyssna på texten är denna värld mycket fridfull men inga problem. Där “pojkarna går på herden och vaktar sina lamm och lever ett liv utan ängslan och skam”. Jag tror att Ted kanske ville leva i denna värld och komma bort från verkligheten, ett fridfullt liv utan någon stress och press. Själv är detta ingen personlig favorit. Jag tycker inte om melodin och tycker den är irriterande. Denna låt är den jag gillar minst i hela albumet. Genom att lyssna på den får jag en känsla att det skulle kunna vara en vaggvisa.

Oh, vilken härlig da’

Denna låt skriker sommar och speciellt svensk sommar. Tillsammans med “Sol, vind och vatten” är de topplåtarna i albumet. Skriven av Kenneth Gärdestad och sjungen av Ted Gärdestad. Den kom ut 1973 och Ted tävlade med den i melodifestivalen, där han slutade på en fjärde plats.

Även i denna härliga låt sjunger Ted om den svenska sommaren ur ett väldigt svenskt perspektiv. Han förklarar den härliga dagen han har och börjar dagen med att få se en vacker kvinna bada. Sedan sjunger han om andra detaljer kring den perfekt svenska sommardagen och allt faller på plats. Att höra svalorna med det härliga vädret. Tack vare dessa beskrivningarna får man upp en bild i huvudet på en perfekt sommardag och i alla fall jag börjar längta till sommaren. Å andra sidan uppfattar jag att detta även är en kärlekslåt till denna kvinna som han ser bada.

När jag lyssnar på denna låt känner jag glädje. Stämningen i låten är bra och jag får en känsla i hela kroppen av lugnhet och alla problem bara försvinner. Tack vare gitarren och den glada melodin får man en lycklig och somrig känsla.

Kom i min fantasi

En kärlekssång om en specifik person som Ted vill resa iväg med och åka till Disneyland med. Texten är mycket enkel och därför är budskapet inte så svårt att missförstå. Jag uppfattar det som att han vill åka till nya platser där nya nöjen erbjuds, som i sin fantasi. Personligen tycker jag inte om denna låt så värst mycket. Jag tycker att melodin är irriterande med texten som inte är varierad utan upprepande. Denna låt tillsammans med “Ramanagaram” är låtarna i albumet jag gillar minst.

Universum

I jämförelse med resten av låtarna är denna låt lite lugnare. Låten handlar om Teds funderingar och tankar om framtiden. Han undrar hur världen kommer att se ut om tusen år och drömmer om att åka fram i tiden med hjälp av en tidsmaskin och ta reda på detta. Han undrar hur man kommer att leva och hur man kommer att älska. Själv har jag aldrig hört denna låt innan men nu i efterhand tycker jag att den är mycket fin och härlig låt.

Gitarren och jag

“Gitarren och jag” är en låt som talar om hur man tar reda på hur världen ser ut och Ted uttrycker detta tillsammans med sin gitarr. Att tillsammans kan vi göra vad som helst, och att vi behöver varandra och vara tacksamma. Jag förstår det som att Ted och hans gitarr kan skapa allt han vill, hans musikkarriär. Att alla vi måste hitta våran egen gitarr i livet och skapa det vi vill. Jag uppfattar även att det är en hyllningslåt till skapandets konst och allt som är skapats, och att vi ska vara tacksamma över det. Personligen tycker jag låten är helt okej, ingen favorit men å andra sidan hatar jag inte den.

Stenansiktet

“Stenansiktet” är albumet sista låt och var temat på Jan Halldoffs film på samma namn som Ted medverkade i . Kända personer som Benny Andersson på piano, Janne Schaffer på gitarr, alla ABBA-medlemmar samt Lena Andersson som kör. Själva låten handlar om en önskan att kunna bli en självständig och självsäker individ som kan stå på sina egna ben. Utan att behöva visa sina känslor utåt, utan ha ett hårt skal som sten utan att visa det mjuka inuti. Låten är kraftfull och med ett starkt och tydligt meddelande. Personligen gillar jag denna låt trots att den är annorlunda från albumet. Den är kraftfull med ett bra meddelande. Själv hade jag inte hört denna låt innan men efter att jag har lyssnat på denna nu gillar jag den.


Ted - Ted Gärdestad 1973

Det kända albumet “Ted” av Ted Gärdestad kom ut 1973 och var en uppföljare till debutalbumet “Undringar”. Albumet innehåller 11 härliga låtar och har “Sol, vind och vatten” samt “Oh, vilken härlig da’” som topplåtar. Temat i detta album är tonåren, och speciellt tonåring kärlek. Men ändå förekommer det ofta om platser som inte finns på riktigt, som man kan drömma sig bort till.

Personligen gillar jag detta albumet mycket och är ett fan av Ted och hans musik. Jag hade hört många av dessa låtar innan och har redan de som svenska favoriter. Mina favorit låtar från detta album är “Jag ska fånga en ängel”, “Sol, vind och vatten”, “Oh vilken härlig da’”, “Come give me love” och “Stenansiktet”. De fyra förstnämnda låtarna är mycket lika varandra med en tydlig gitarr, som skapar en härlig melodi. Alla dessa tre låtar påminner mig om sommaren och fyller hela kroppen med glädje. Till skillnad från “Stenansiktet” är denna lite hårdare, men någon form av bas eller elgitarr. Man får inte samma känsla av denna låt och enligt mig är den inte en typisk Ted Gärdestad låt. Trots att den är annorlunda tycker jag om den ändå.


För att sammanfatta hela albumet är det väldigt härligt med glada melodier och varma texter. Som jag berättade innan är temat på dessa låtar tonårskärlek och sökandet på att hitta kärlek. Man kan höra detta tema tydligt i låtarna “Jag ska fånga en ängel” och “Come give me love”. De handlar om att hitta kärleken på ett diskotek och förhoppningarna att få grannflickan. Det är ett väldigt glatt tema som oftast går hem hos lyssnarna. Å andra sidan handlar många låtar om en fridfull fantasivärld, som Ted vill åka till. De temat hör man tydligt i låtarna “Kalifornien guld” och “Ramanagaram”. Där han sjunger om en värld bortom haven samt en annan värld där inga problem eller bekymmer finns, utan bara fridfull drömvärld vi alla vill leva i.


Det som jag verkligen tyckte var bra med albumet är såklart låtarna. Jag är ett stort fan av Ted Gärdestad och hans musik samt svensk musik i samma spår. Ofta handlar de om kärlek eller sommar vilket skapar en känsla av glädje och kärlek, men också längtan. Längtan i detta fall om den varma svenska sommaren.

Jag har egentligen inga dåliga tankar om albumet generellt, som jag inte gillade med det. Men såklart finns det låtar i detta album som jag inte gillade och inte kommer fortsätta lyssna på. Dessa låtar är “Ramanagaram”, och “Kom in i min fantasi”. Jag vet egentligen inte varför jag inte gillar dessa låtar men jag tror att det är texten samt melodin. Jag tycker till exempel att “Ramanagaram” har en mycket irriterande melodi och text som jag inte gillar. Lite samma med “Kom i min fantasi”, melodin är dålig och har en känsla som jag personligen inte diggar. Trots att de inte är några personliga favoriter tycker jag inte att de “förstör” albumet, men skulle kunna vara ersatta med bättre låtar. Men det är enbart min personliga åsikt.


Om jag skulle göra några ändringar i detta albumet skulle de vara att byta ut “Ramanagaram” och “Kom i min fantasi” till andra låtar. Byta ut dem med låtar som är mer lik “Oh vilken härlig da’” eller “Sol, vind och vatten”, men det är enbart min egna åsikt.

Min personliga åsikt om albumet är bra. Jag gillar denna typ av genre, svensk klassisk musik. Ted Gärdestad är ett mycket gott exempel på denna typ av genre och därför gillar jag verkligen detta albumet. Topplåtarna i detta albumet “Sol, vind och vatten” samt “Oh, vilken härlig da’” har idag blivit jätte kända och är som svenska sommarens nationalsånger. För att avsluta skulle jag ge detta albumet 4,5/5 stjärnor. Detta är eftersom att jag verkligen gillar stilen på detta albumet och har vissa av dessa låtar som personliga svenska favoriter. Dock får detta albumet inte 5 stjärnor av mig pågrund av två låtar, “Ramanagaram” och “Kom i min fantasi” och jag inte gillar och förklarade ovan varför. För att sammanfatta är detta albumet en personlig favorit och mycket härligt som sprider mycket glädje och kärlek.