• Stepping Stones Kottla

Swedish House Mafia

By Wilhelm Lien.


“Du har inte upplevt äkta festande om du inte lyssnat till detta album!”
Swedish House Mafia gör låtar utifrån några olika genrer, de genrer som de använder sig av är, Progressiv house, Electrohouse och House. Bandet har släppt tre stycken olika album, Until One, Until Now och One Last Tour: A Live Soundtrack (ett album där de spelade alla låtar som bandet skapat).


(Bilden på vänster sida visar skivomslaget till albumet - Until Now)

Albumet Until Now som släpptes av Swedish House Mafia den 22 Oktober 2012, är temat för min uppsats. Until Now är gruppens andra studio album efter debuten Until One. Albumet innehåller tio låtar, låtarna som ingår i detta album var, Greyhound, Antidote, Calling (Lose My Mind), Miami 2 Ibiza, Lights, Don’t You Worry Child, Every Teardrop Is a Waterfall (Coldplays låt men Swedish House Mafia gjorde en remix av den), One (Your Name), Here We Go och Save The World.

Greyhound är en av låtarna i albumet Until Now. Greyhound är en instrumental sång vilket innebär att låten inte innehåller några ord utan bara ljud från instrument. Enligt mig är Greyhound en riktigt bra låt, direkt när man hör den för första gången så fastnar den verkligen och man kör den på repeat hela tiden. Greyhound är en låt som inte riktigt går att tröttna på, även om den släpptes i albumet 2012 så spelas den fortfarande väldigt ofta vilket är rätt ovanligt idag då musik är färskvara.

Det är inte längre som våra far- och morföräldrars idoler som var heta i årtionden (exempelvis Elvis, Beatles, och Stones m fl) eller våra föräldrars idoler som sålde plattor på plattor år efter år (som Depeche Mode, Roxette, Pet Shop Boys, och Eurythmics osv). Greyhound går faktiskt även hem över generationsgränserna vilket leder till färre konflikter över Spotify kontrollen. Många tycker att låten är väldigt effektiv då den ger energi genom dess flertal “dropp”.

Antidote är en annan låt i albumet Until Now som skapades av Swedish House Mafia och Knife Party. Antidote är precis som Greyhound, en instrumental låt, men har till skillnad mot Greyhound, som inte har någon sång alls, ett fåtal ord med. Intill nyligen var Antidote faktisk helt okänd för mig, och den är faktiskt i mitt tycke en av de sämre låtarna i albumet. Varken introt eller resten av låten faller mig i smaken. Men man får tycka vad man vill. Finns ju de som tycker om durianfrukt också.

Calling (Lose My Mind) tillhör också albumet Until Now och skapades av Sebastian Ingrosso, Alesso och Ryan Tedder. Calling (Lose My Mind) är en av mina favoritlåtar i albumet. Låten är till mesta del instrumental som alla Swedish House Mafias låtar. Calling (Lose My Mind) är hela sex minuter lång vilket är väldigt långt för att vara en låt, de flesta låtar brukar vara runt tre minuter långa men däremot så är de flesta av Swedish House Mafias låtar är sex minuter långa vilket är en unik grej med bandet. I mitt tycke så är låten så bra eftersom att instrumenten som de har lagt ihop för att skapa droppet och resten av låten, låter väldigt bra när de har lagts ihop och gör i sin tur låten till en väldigt bra låt.

Miami 2 Ibiza är också en av låtarna i albumet Until Now och skapades av Swedish House Mafia. Denna låt är rätt så bra samt väldigt energetisk och skulle passa perfekt till en fest sent på en lördagkväll då man kan dansa och sjunga med i vissa delar av låten men däremot skulle låten inte passa bra att spelas på en radiokanal.

Lights är en till låt i albumet Until Now och skapades av Steve Angello och Third Party. Lights tillhör genren Dans/electro vilket de flesta av Swedish House Mafias låtar gör. Däremot är låten enligt många mindre bra och sången ger mig en arg-känsla vilket inte är så kul när man lyssnar på musik. Istället föredrar man att få en glad och energisk känsla när man lyssnar på låtar.

Don’t You Worry Child skapades av Swedish House Mafia och John Martin och tillhör också Until Now. Don’t You Worry Child är tillsammans med, Greyhound, Every Teardrop Is A Waterfall och Save The World min favoritlåt i albumet. Don’t You Worry Child är till skillnad från de flesta av Swedish House Mafias låtar inte helt-instrumental utan innehåller ord då och då i låten. Don’t You Worry Child är en blandning av genrerna, Progressiv-House, Dans/electro och Big room house.

Every Teardrop Is a Waterfall skapades av Swedish House Mafia tillsammans med Coldplay och är också med i albumet Until Now. Som nämnt tidigare så är Every Teardrop Is a Waterfall en av mina favoritlåtar i albumet. Den relativt långsamma uppbyggnaden och droppet gör låten till en otroligt bra låt. Själva låten, hur den låter och hur de har lagt ihop alla olika instrument är väldigt behagligt för mina öron är därför i mitt tycke en riktigt bra låt.

One (Your Name) tillhör albumet Until Now och skapades av Swedish House Mafia och Pharrell Williams. Efter att ha lyssnat på den här låten så är det bara att instämma att det verkligen är en bra låt, uppbyggnaden, droppet, allt. Hela låten är väldigt bra enligt mig, den är väldigt energisk och ger mig mycket energi och är därför en perfekt låt att lyssna till när man, till exempel, pluggar.

Here We Go är en annan låt i albumet Until Now som skapades av Hard Rock Sofa och Swanky Tunes. Here We Go är en helt instrumental låt precis som Greyhound. Flera med mig tycker att den här låten är rätt så bra. Ljudet och uppbyggnaden är riktigt bra och valet att skriva om Until Now gjorde att både denna låt och några andra låtar, aldrig spelade för mig, ordentligt fastnat och nu är bland mina favoriter.

Save The World skapades av Swedish House Mafia och tillhör också albumet Until Now. Som nämnt innan så är denna låt en av mina favoritlåtar i albumet och har varit en av mina främsta favoritlåtar väldigt länge. I princip så är allt bra med den här låten, uppbyggnaden, droppet, allt är riktigt bra enligt mig och det är därför det är en av mina favoritlåtar genom tiderna av Swedish House Mafia.

Övergripande så är Until Now av Swedish House Mafia ett bra album. Det finns några riktigt bra låtar men förstås även några som är mindre bra. Några av mina favoritlåtar (Greyhound, Don’t You Worry Child och Save The World) som ligger i min Spotify-lista är med i albumet vilket gör albumet ännu bättre. Att albumet trots allt bara får en 3a är för att det finns några låtar i albumet som inte är särskilt bra.