• Stepping Stones Kottla

Swedish House Mafia

By Nicolas Ahlm.Until now, Sveriges bästa album genom tiderna?Swedish House Mafia är en grupp me svenska musikproducenter. Axwell, Sebastian Ingrosso och Steven Angelo är alla del av gruppen. Dock har gruppen gått isär på sistone. I starten var även Erik Prydz och Henrik B med i den svenska musikgruppen.

Deras album “Until now”, som släpptes 2012 har mer än 120 miljoner streams. Detta album ska jag skriva en recension om. Jag valde detta album att skriva om, då det är ett av mina favoritalbum längst svenska band som släppts under åren hittills. Därav har jag valt att ge albumet 4 och en halv stjärna. Anledningen till att dem inte uppnådde 5 stjärnor, är på grund av strukturen av låtarna. Alla låtarna är ungefär likadana vilket leder till att man tröttnar på låtarna hyfsat snabbt, enligt mig.

Deras första låt på albumet “Until now”, heter Greyhound. Musikvideon har strax över 64 miljoner visningar. Medans låten har över 149 miljoner streams. Låten är en av deras mest välkända låtar från både albumet och låtar som släppts före och efter. Jag tycker själv att låten är en av de bättre låtarna från albumet, med andra ord är det en låt som drar upp betyget på albumet. Bastrumman i låten är något jag fastnade för direkt. Kombinationen av ljuden i låten gör den till fantastisk. Uppbyggnaden till droppet skapar också en intensiv stämning som väcker adrenalin i kroppen.

Nästa låt är “Here we go”. Det är en låt som väcker adrenalin bland de första sekunderna. Låten har dock inte uppnått lika många streams som “Greyhound”. Däremot ser jag samma potential i denna låt som den innan. Detta är då man upplever denna adrenalinkick snabbt i låten.

Den tredje låten av albumet har namnet “Calling”. Enligt mig är detta en av de bättre låtarna i albumet. Detta är för att man hör Ryan Tender sjunga vilket skapar en variation i låten. Ryan Tender som nämner många gånger i sina verser “lose my mind”, Ryan menar därav att man ska inte tänka på omgivningen och leva som att man inte har länge kvar på livet. Detta får en att tänka om och man lever efter texten “lose my mind”.

Den fjärde låten “Antidote” är en låt som har namnet motgift. Vilket är ett namn som är svårt att dra en koppling till. Däremot är alla deras låtnamn svåra att relatera till låtarna. Men den här är lite svårare då det inte framgår mycket text i låten, utan mestadels elektonisk musik. Detta drar ner standarden på låten, samt betyget. Då detta är en låt som inte är lika populär jämfört med andra låtar.

Den femte låten är en låt som innehåller mycket sång, med andra ord mycket röst. Rösten kommer först in efter ett litet intro av elektronisk musik i starten av låten. Denna låt ligger bland låtarna som drar ner albumet dock. Detta är på grund av den höga standarden i andra låtar bland albumet. Däremot ger denna låt en bra olikhet med de andra låtarna.

Låten härnäst, den sjätte låten “lights”. Är en låt som har en jobbig början men strax efter efter en minut börjar man höra den bra delen av låten. Denna låt har ingen sång i sig utan innehåller enbart elektronisk musik. Däremot är den elektroniska musiken fantastisk i mitten av låten och bandet har verkligen fått till det med ljuden.

Den sjunde låten, “Don’t worry child”. Är en av mina favoriter från detta album. Detta är delvis på grund av John Martin som sjunger, men också melodin och ljuden i bakgrunden i låten. Längst uppbyggnaden kan man höra hi-haten spela som väcker en variation tills droppet släpps. Musikvideon har fått över 670 miljoner visningar. Vilket visar hur stor denna låt har blivit.

Den åttonde låten, “Every teardrop is a waterfall”. Är en låt som inte är ligga utstående som “Until now”. Däremot finns den med i albumet och drar varken ner eller upp betyget på albumet. Det är med andra ord en låt som är bra men har inte samma baktanke som deras andra låtar.

Den näst sista låten på albumet. “One”, ligger bland deras virala låtar och är en stor hit. Låten blir unik med valen av instrumenten men också med hjälp av sången från Pharrell williams. Låten har över 100 miljoner streams på youtube, den släpptes redan 2010 men kom ändå in i albumet. Vilket den verkligen förtjänar.

Den sista låten i albumet, har namnet, “Save the world”. Denna låt skapar ett perfekt avsult på albumet. Låten är väl genomtänkt och ligger bland deras mest kända låtar. Låtens namn har en bra koppling till dagens värld med alla corona fall. Då namnet är “Save the world”. Hur som helst är denna låt bra, den släpptes 2011 men fick en bra plats i albumet. Sången i låten skapar en fantastisk variation som vissa av deras andra låtar också gjort. Detta ger låten ett större syfte och därav blir låten helt enkelt bättre.

Så slutsatsen på albumet är att detta album är bra och kan mycket väl vara ett av de bästa albumen som släppts av svenska personer. Albumet är nästan så bra som 5 stjärnor men stannar på fyra och en halv stjärna då albumet skulle behöva mer variation än de redan hade. Med mer sång i låtarna. Däremot gillar visa när det enbart är elektronisk musik men mer sång skapar mer syfte i låtarna. Därav skulle det uppskattas med mera sång.