• Stepping Stones Kottla

Det ljuva livet - Noice

By Elise Örtegren.


Det ljuva livet är ett album skapat av pop rock bandet Noice år 1981. Albumet var det tredje men även det sista albumet med bandets före detta sångare Hasse Carlsson. Det ljuva livet innehåller 11 låtar, bland annat romans för timmen, rosa ljus och varför just jag som är mina personliga favoriter. Låten Dolce vita var låten som gav namnet till albumet men jag tycker att namnet har en slags koppling till alla låtar. Albumets handling i helhet handlar om tonårslivet och speglar hur bandet såg deras tonår.Kärlek och glädje utstrålas i texterna och tillsammans med melodierna skapar de en glad atmosfär. Bandets dokumentärfilm om bandet är även nämnd efter albumet. Anledningen till att dokumentären in finns på CD är för att orginal inspelningarna till filmen slarvades bort innan skivan hann bli publicerad.


Transkontinental

Musik: Freddie Hansson

Längd: 2:02

Transkontinental är skivans första låt och inleder även albumet. Låten är instrumentell, den har ingen text men tanken var att inleda albumet med en kortare låt. Låten är två minuter och två sekunder lång och är albumets kortaste. Personligen är detta ingen låt som jag brukar lyssna på då jag anser att det finns bättre i albumet. Den har ett snabbt tempo med inslag av synt.


Dolce vita (det ljuva livet)

Text: Peo thyren, elbas.

Musik: Hasse Carlsson, sång och gitarr.

Längd: 4:01

‘’över en natt, allt blev ändrat från färg till svartvitt önskar att du också minns det livet vi levde då’’ Låten Dolce Vita handlar om misstag i förhållanden och saknaden av de tider som var bra. Hasse sjunger om hans misstag som han ångrar. Låten i sig är bra och jag gillar texten. Jag anser dock att refrängen blir lite tråkig efter ett tag och det är många upprepningar.


Romans för timmen

Text: Freddie Hansson

Musik: Freddie Hansson

Längd: 3:32

Romans för timmen är min favoritlåt från hela albumet och det var även genom den som jag började lyssna på bandet. Romans för timmen har jag alltid haft svårt att hitta meningen i men det är en sorglig låttext om de sista timmarna i personen i frågas liv. Att räkna ner de sista timmarna och saknad. Till skillnad från de andra låtarna i albumet så är denna sorgligare. Det finns covers på låten men personligen tycker jag att dem inte är lika bra som originalet.

1987

Text: Peo Thyren

Musik: Freddie Hansson

Längd: 3:36

1987 är en låt som jag gillar men den är ganska upprepande. Låten handlar om att det är 1987 det händer, det är dock oklart vilken mening låten har då jag inte riktigt kan hitta någon handling.


Varför just jag

Text: Fredrik Von Gerber

Musik: Fredrik Von Gerber

Längd: 4:01

I låten sjunger Von Gerber om att han sitter vid ett bord och slåss om bordets uppmärksamhet. Han vill därifrån och vill bort från allt tillgjorda. Han träffar en tjej som han inte riktigt känner som vill följa med honom. Detta är en av mina favorit låtar i albumet då texten är annorlunda men den visar en stark känsla om att inte passa in i alla normer hur man ska bete sig. Att träffa någon man inte känner men ändå känna något gemensamt.

Detta är även den enda låten i albumet som trummisen Fredrik både har skrivit och gjort musiken till.


Videoliv

Text: Peo Thyren, Freddie Hansson

Musik: Peo Thyren, Freddie Hansson

Längd: 3:23

I videoliv är Ulf Andersson med och spelar Saxofon. Ulf spelar inte i bandet men gästade för denna låten. Uppfattningen jag får när Hasse sjunger i denna låt är att han är trött på den digitala världen och hur allt han gör dokumenteras. Detta är en känsla som många kända artister kan få, man tröttnar på att inte ha ett privatliv.


Metropol

Text: Peo Thyren

Musik: Hasse Carlsson

Längd: 2:57

Metropol handlar om bandets turne och längtan ‘’tillbaka’’ Han beskriver hur det är att smaka på livet och uppleva saker men ändå någon gång vill tillbaka. Denna låt är inte någon jag personligen brukar lyssna på jättemycket men jag har hört den flera gånger. Detta är även den av låtarna som jag hittar en tydligare betydelse i jämfört med de andra.


Rosa ljus

Text: thomas eriksson

Musik: Peo Thyren, Freddie Hansson

Längd 2:19

Låten handlar om sex och kärlek. Tonårsdrömmar om den där perfekta tjejen. Varför låten heter rosa ljus sa Hasse för att en av hans gamla flickvänner hade rosa sidenlakan i sin säng. Detta är min favoritlåt i albumet för att jag tycker att den har en bra melodi och text.


Bang en boomerang

Text: Benny Andersson ,Björn Ulvaeus och Stikkan Larsson

Musik: Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Stikkan Larsson

Längd: 2:33

Bang en boomerang är en cover av Abbas låt, den sjungs av Hasse Carlsson. När jag började lyssna på denna låten tyckte jag om den men nu har jag tröttnat lite. Låten är omskriven på svenska av bandet och den handlar om att kärleken är som en boomerang.

Till en legend

Text: Peo Thyren

Musik: Freddie Hansson

Längd: 3:24

Till en legend handlar om bandets gemensamma nära kompis som blev skjuten. De sjunger att de ska spela hans sång gång på gång för att hedra honom som ska bli en legend.


Vi rymmer bara du och jag

Text: Peo Thyren

Musik: Peo Thyren

Längd 3:31

Låten skriven av Peo handlar om att fånga de sista dagarna av sommaren, sticka ut och komma ifrån från världen. Att fånga de sista dagarna av sommarflirten och komma bort från alla dem som man inte tycker om.

Albumet Det ljuva livet är ett av mina favoritalbum inom svensk musik. Fastän jag tycker om albumet finns det kanske en låt som jag inte skulle sätta på själv. I helhet tycker jag att man får en bra känsla av musiken och jag tycker låtarna är väl genomtänkta. Jag ger albumet 5/5 stjärnor. Detta baserar jag mest utifrån själva känslan man får av musiken som jag tycker det är viktigt att varje artist försöker lyfta fram.