• Stepping Stones Kottla

Musikens öde - By Agnes ErikssonSedan människan uppstod har musik spelats. Allteftersom att tiden gick utvecklades instrumenten och musikstilar. Idag finns tusentals olika instrument, artister, genrer och stilar. Ingen musik är den andra identisk då musik är personlig och skapades av miljontals olika personer. Vissa har börjat spekulera ifall musiken har nått sin slutpunkt; då musik utvecklas och uppdateras konstant finns det inget som tyder på att det tar slut här.

Det är svårt att föreställa sig ljud som man inte har hört och musik som inte har skapats. Nästan lika svårt som att uppfinna en ny färg. Vi som lever nu vet inte om vad som kommer att skapas efter att vi har dött. Det är därför man kan tro att musiken har nått sitt slut och att all ny musik som skapas senare är bara kopior av gamla låtar och annat som redan har gjorts. Universum har existerat i oändligheterna och musiken har bara existerat i en minimal del av universums existens så hur stor skulle sannoliken vara att just under vår livstid så slutar utvecklingen av musik? Det är nästan helt omöjligt. Det kommer alltid att finns något ingen har tänkt på och något som ingen har hört. Just nu sitter vi i väntan på att nästa stora musikaliska revolution som kommer att ta världen med storm. Eftersom att jag inte kan se in i framtiden, vet jag lika lite om musikens framtid som alla andra. Det enda sättet som kan hjälpa en att förutspå framtiden är att undersöka dåtiden och se på händelser som förändrade musiken för evigt.

1935 var början på den största musikaliska revolutionen världen hade sett vid den tiden. Det var nämligen året the King of Rock `n Roll föddes. Elvis Presley hade alltid en passion för musik men det var inte förrän 1956 när Heartbreak Hotel gavs ut som Elvis blev känd som kungen av rock and roll. Heartbreak Hotel var något människor aldrig hade hört tidigare. Under 1940 talet innan Elvis blev känd var swingmusik stort. Det var en positiv genera som ofta spelades i samband med dans. När Elvis Presley blev känd ändrades allt och hans musik tog över världen. Heartbreak Hotel och alla hans låtar var utvecklade och mer komplexa är swingmusiken. Elvis låtar hade mycket mer personlighet och var mer varierade än låtarna som tillhör swing generan. Skillnaden var att rock n roll skulle inte vara till för att dansa till utan det var mest för att lyssna och njuta. Låtarna gav också Elvis ett sätt att uttrycka sig själv och dela sina tankar och ideer med resten av världen. Elvis gjorde rörelser som ofta blev kritiserade av många för att det var för kontroversiellt och provokativ. Han kallades även Elvis the Pelvis på grund av de överdrivna höft rörelserna han gjorde på scenen. Elvis fick alla att bli kära i den nya stilen rock n roll. Han blev filmstjärna men gillade inte det vilket ledde till depression och missbrukande av droger. Missbruket ledde till att han gick kraftigt upp i vikt och dog av hjärtattack. Under Elvis 42 år på jorden hann han med att bli en global världsstjärna och skapade en helt ny musikstil som ändrade världen. Elvis visar tydligt att musiken inte var död då och att det är möjligt att skapa något helt nytt som inte finns än.

Folk argumentera ifall datorer ska räknas som ett instrument eller om det inte är det. Hur man än ser på det så kan man inte neka att några av de bästa låtarna någonsin har skapats med datorer och liknande elektroniska apparater för att framställa de ljuden som används i låtarna. Techno är en forkortelse av technology som även är namnet för en ny musikstil som blev populär runt 1980 talet. Musiken kan oftast beskrivas som ett upprepat beat kombinerat med andra ljud. Denna sortens dans musik är endast skapad av elektronik och kommer oftast från en DJ. Techno musikens början var i europa när housemusik var populärt men det tog sig till detroit i USA där det officiellt blev en ny musik genera. Techno musiken influerade flera andra sorters musik som funk, electro och futuristisk musik. Den mest välkända technolåten måste ändå vara Better of Alone av Alice Deejay. Denna låten är från 1999 och är fortfarande idag en av de bästa låtarna att dansa till. Better of Alone var med i Alice Deejays debut album Who Needs Guitars Anyways. Jag skulle våga påstå att nästa alla har hört denna låten någon gång eftersom att den är så känd och extremt catchy. Eftersom att denna sortens musik var så pass utvecklad till den punkten att inga instrument behövdes kan man enkelt dra slutsatsen att musik har kommit lång väg från när Beethoven och Bach låg högst upp i topplistorna. En en gång bevisar det att musiken kan ta oväntade svängar och bli något man inte trodde det hade kapacitet att bli. Det är det enda vi kan förvänta oss från framtiden, mer än så går inte att se från dagens perspektiv.

Om man försöker att gissa vad nästa nya musikaliska revolution kommer att handla om så vore gissningen att det kommer involvera artificial intelligence inte en dålig gissning. Artificial intelligence är redan ett sätt att komponera musik men inte välutvecklad musik med musikaliska drag som text och refräng. Ai används oftast till att komponera stycken till spel och youtube-videor. Det skulle inte vara otroligt att om några få år så skrivs mycket av musiken inte av artister utan av robotar som naturligt har blivit programmerade till att skriva låtar som de vet kommer att bli framgångsrika. Ifall detta är vad som kommer att hända så är det troligt att robotarna bryter ner redan existerande låtar och tar det som gjorde varje sång unik och kombinerar det i en ny låt. Denna låten skulle i så fall vara den ultimata låten med något som alla gillar och bli otroligt omtyckt. Redan idag finns det musik som är skriven av datorer och ett exempel är Obvious av Yona. Låten ingår i ett album som heter C. Denna låten är skriven och inspelad av artificial intelligence. Det är tydligt att låten är skriven av en dator eftersom att rösten inte låter realistisk och man kan inte höra några riktiga instrument i låten. Alla låtar i samma album har har väldigt lika ljud och rösterna låter alltid elektroniska. Även fast att det inte låter som en låt inspelad av en människa så är det väldigt imponerade att en dator har skapat detta utan någon hjälp av människor. Artificial intelligence har mycket utveckling kvar och det är säkert att vi inte har sett slutet av musik produktion än.

Allt som finns utvecklas och ändra för att uppdateras medans tiden går. Musik är inget undantag och även fast det är svårt att föreställa sig sådant som inte finns, vet vi med säkerhet att musiken inte är död. Det har skett stora utvecklingar av musiken sedan början av tiden. Musik har tagit oväntade svängar och det kommer inte att bara sluta för att vi inte vet vad som kommer att skapas. Framtidens musik har inga regler och ännu så länge är allting möjligt.