• Stepping Stones Kottla

Ett montague av Hov1: ts uppväxt som pojkar med känslor

By Agnes Urbansdotter.Hov1:ts sista album avslutar deras långa resa genom uppväxten med tacksamhet och framgång


Hov1 är en svensk musikgrupp som har ett skivkontrakt med Universal Music Sweden. Gruppen består av Ludwig Kronstrand, Noel Finke, Dante Lindhe, och Axel Liljefors Jansson. De har skrivit och släppt ut många album, som Hov1 (2017), Gudarna på Västerbron (2018), och Vindar på Mars (2019). Deras senaste album är Montague som släpptes 10 januari 2020. Idag ska jag lyssna på det senaste albumet, recensera låtarna, och betygsätta hela albumet.

Mitten av september

Mitten av september handlar om hur Hov1 blickar tillbaka på sina fina tider. De blickar tillbaka till sommaren, när livet var så händelsefullt och känslofyllt. De låter sommaren gå och de låter någon de älskar gå. I refrängen sjunger Ludwig Kronstrand “Bye-bye fina tider, du får gå vart än du vill, men bara om du lovar att det är för att du vill”. Jag gillar verkligen denna låt. Det jag gillar med låten är att jag till en viss del kan relatera till låttexten och känna det som de känner. Under sommaren är då man reser utomlands, hänger med kompisar varje dag, och skapar minnen för livet. Men tillslut tar sommaren slut, och hösten kommer. Man måste komma tillbaka till verkligheten, skolan, eller jobbet. Ibland kan allt kännas jobbigt och man blir lätt stressad. Den här låten ger mig tankar och minnen från sommaren. Låten påminner mig även om hur nära vi är den nu!


Våra vackra dar

Denna låt påminner mig mycket om låten “fri” ur deras tidigare album Vindar på Mars. Denna låt handlar om Hov1:ts minnen. De sjunger om vad de gjorde och hur de kände när de var yngre. De märker att de har slutat leva lika mycket. I refrängen sjunger Ludwig Kronstrand “Våra vackra dar, lever än men känns för lite”. Jag gillar verkligen denna låt. Det jag gillar med låten är att den är annorlunda från alla deras andra låtar. Hov1:ts låtar brukar handla om kärlek. I låten sjunger de lite om tjejer, men inte om någon specifik. I låten sjunger de istället om minnen med sina kompisar. Låten påminner mig om mina kompisar och minnena vi har gjort tillsammans. När jag är äldre och tittar tillbaka på dessa minnen, kommer jag förstå precis vad Hov1 menade.

Svartsjuk

I denna låt sjunger de om en tjej de gillar. De förklarar hur snygg hon är, och hur fantastisk hon är, och hur de blir så svartsjuka. Jag gillar inte riktigt denna låt, lika mycket som de andra låtarna i albumet, men det betyder inte att den är dålig. Jag gillar fortfarande att lyssna på låten. Det jag gillar med låten är att den inte handlar om förkrossade hjärtan eller sorg, som de flesta av deras låtar gör. Låten handlar om något positivt, om någon de gillar. Den känns då inte lika tung att lyssna på. Det jag också gillar med denna låt är att den har ett mycket snabbare tempo, än de andra låtarna. När jag hör denna låt vill jag därför dansa och sjunga med. Denna låt gör mig på ett glatt humör!

Två sekunder på loftet

Hov1 sjunger om deras minnen med gamla vänner, som inte längre finns kvar. De sjunger om hur två sekunder på loftet, släpper dem fria från tankar och ånger, och att det är de enda bra som finns kvar. Jag gillar verkligen denna låt. Det jag gillar med låten, förutom att den är härlig att sjunga och dansa till, påminner handlingen mig om en viktig sak. Låten påminner mig att livet ibland ger mycket stress, ånger, och tankar. Låten påminner mig då att andas. I refrängen sjunger Ludwig Kronstrand “två sekunder på loftet, frid från tankar och ånger”. Det handlar om att glömma bort alla ansvar och uppgifter som tynger ner en, gå ut, och ta ett djupt andetag av den friska luften.


Kära mamma

Jag gillar verkligen denna låt. Det jag gillar med denna låt, är att den är annorlunda från alla de andra låtarna i albumet. Låten handlar om hur de älskar deras mamma. De tackar deras mammor för att de tog hand om dem, även när de hamnade i bråk. De sjöng att deras mammor alltid hade plats i deras hjärtan, att de var deras bästa vänner och superhjältar. Låten har ett mycket långsammare tempo, vilket gör att låten känns lite mer personlig och sentimental. Det är som att de tar mer tid, för att sjunga om deras mammor, såsom deras mammor har tilldelat mycket tid till dem. I refrängen sjunger Ludwig Kronstrand och Veronica maggio, med ljusa stämmor, och senare i rappen sjunger Dante Lindhe, med hans mörka stämmor. Låten får mer variation och dynamik, vilket jag gillar.


Sex i taxin

Ludwig Kronstrand är den enda killen i musikgruppen som sjunger i denna låt. Han sjunger om en tjej han är kär i. Han sjunger om att hennes skönhet är hans svaghet. I låten sjunger han “för du är min och jag är din nu”. När han sjunger denna låten hörs det att han är glad. Det jag gillar med låten, är att den ger ut en glad och lycklig känsla. Den gör att jag blir glad. Denna låten har även det mest långsamma tempot och den är väldigt lugn. Låten är väldigt lugn, eftersom att melodin endast består av en gitarr, som spelar ljusa toner. Helt ärligt, kan jag somna till denna låt.

Brev ifrån en storstad

Denna låt är uppdelad i tre delar, som representerar tre brev. Ludwig Kronstrand, Dante Lindhe, och Noel Finke, sjunger alla en del var. De hade inte träffats eller hörts på flera år, och mycket hinner ändras under den tiden. Kompisar gifte sig, de skaffade barn, och de flyttade runt. Sista versen beskrevs som att de var gamla, hade barnbarn, och många hade lämnat jorden för gott. I versen sjunger Dante Lindhe “hej min vän upp i skyn, redo för en sista tjänst, sparar du en plats bredvid alla er”. Jag gillar verkligen denna låt. Man får en känsla att man kommer till slutet av albumet och slutet av deras liv. Men det jag gillar mest med låten, är de fina budskapet. Jag uppfattar budskapet som att vänskap håller för alltid. Även fast att man inte ses på länge, tänker man fortfarande på varandra, och man ser dem ändå som en nära vän. Låten gjorde mig varm i hjärtat.

I love u so much

I love u so much är den sista låten på albumet. Jag gillar verkligen denna låt och jag tycker att denna låt gjorde ett väldigt bra avslut på albumet. Låten hade en lycklig känsla. De har kommit långt i livet, gör sin grej, och dessutom skaffat flickvän. I refrängen sjunger Ludwig Kronstrand “I love you so much, men det blir ensamt ibland”. Denna mening sammanfattar hela albumet, på ett väldigt bra sätt. Med det menar jag att albumet handlar om mycket kärlek och ånger. Meningen uttrycker dessutom starka känslor, som att känna sig ensam, vilket hela albumet handlar om.


Översikt av albumet

Känslan på albumet tycker jag beskrivs bra med ”att växa upp”. Det känns som en historia och en tillbakablick. Från ånger till minnen och från goda till mörka stunder. Även om temat på albumet är om gamla minnen, har alla låtar ett eget budskap. “Kära mamma” handlar om deras kärlek för deras mammor, “sex i taxin” handlar om en flickvän de älskar, och “brev från en storstad” handlar om kompisar som förlorat kontakten. Jag anser att vissa låtar är djupare än andra. Jag gillar verkligen detta album. Därför skulle jag ge detta album betyget 4/5. Varför jag inte gav albumet det högsta betyget, var eftersom att jag fortfarande kan tänka på förbättringar. För att förbättra detta album kunde låtarna vara mer varierade i stilen. De flesta låtarna i detta album, var åt de lugnare och långsammare hållet. Detta gör såklart att låtarna får en starkare koppling till varandra, men en snabbare låt med en snabbare rapp, skulle förändra det mönstret. Enligt mig skulle albumet vara lite roligare med mer variation, då många låtar nästan låter likadana. För att förbättra detta album kunde ytterligare en annan artist samarbeta med hov1. Veronica maggio har totalt producerat två låtar tillsammans med Hov1, “hornstullsstrand” och “kära mamma”. Andra artister som Zara Larsson, Sikai, Hanna Ferm, och även manliga artister, önskar jag samarbetar med hov1 i framtiden. Jag anser att en låt påverkas mycket av vem som sjunger den.


Sammanfattningsvis har jag idag recenserat Hov1.ts nyaste album Montague. Albumet innehåller totalt åtta låtar och jag anser att detta album består av några av deras bästa låtar. Personligen är “våra vackra dar” min favoritlåt. Jag önskar att hov1 fortsätter att producera och dela mer musik i framtiden.