• Stepping Stones Kottla

Magnus Uggla - Livets Teater (1976)

By Kajsa Holmlund.

Per Allan Magnus Caësson Uggla, född 18 juni 1954, är en svensk musikartist, skådespelare, låtskrivare och författare av samtidssatiriska sångtexter. Uggla slog igenom med låten Varning på stan 1977. Han har sammanlagt givit ut 17 studioalbum. En av dem är Livets Teater, som jag kommer att recensera.

Albumet inleds med låten Draget. Låten handlar om ett band, och när “showen brakar loss” flödar känslorna. “Ja, där känslor blir till en vild orgasm” går låttexten. Bandet, som låten handlar om, visar “när drag blir drag” och turnerar runt i landet och slår ut alla andra band. Draget har ett skönt gung och en härlig sväng. När jag lyssnade på låten stampade jag takt och märkte hur huvudet gungade med i takterna. Det är en typ av sång som får tiden att försvinna, plötsligt var låten slut och nästa låt började spela.

Den andra låten i albumet heter Glittrande Sune. Låten inleds med en lugn och avslappnad ton, som sedan eskalerar till en mer rock, popaktig melodi. Rytmen blir mer och mer intensiv, tills den plötslig avbryts och ersätts med den lugna och avslappnande melodin igen. Under låtens gång upprepas meningen “Häng mig” ett flertal gånger. Glittrande Sune är inte en låt jag i synnerhet gillar, men när livet har sina motgångar förstår jag Ugglas utrop. Mot låtens slut övergår det lugna till hårdrock, till en nästan metallic och lite electric rytm och melodi.

Låt nummer tre i Livets Teater heter Sommartid och är fyra minuter och 43 sekunder lång. Jämfört med Glittrande Sune har Sommartid en bestämd genre som den håller sig till, pop. Låten har ett mystik intryck som suger in en i låtens gung. Den har en avslappnande melodi med synth ackompanjemang. Det är en skön låt att lyssna på om man vill ta det lugnt. Låten handlar om en sommarkväll, då en kille träffar en tjej. De spenderar kvällen tillsammans och festar hela natten.

Två små primadonnor heter den fjärde låten i albumet Livets Teater. Två små primadonnor är en härlig rock låt som påminner om 50-talet. Låten sprudlar av glädje med sin snabba takt och lättsamma melodi. När jag lyssnade på låten, påminner den om när jag och mamma dansade tillsammans i vårt vardagsrum, ett minne som symboliserar glädje, fröjd och lycka, vilket jag tycker Två små primadonnor också gör. De fem minutrarna och 32 sekunderna försvann fort och ersattes snabbt av sju nya minuter som heter Barn av sin stad.

Barn av sin stad, den femte låten i Livets teater, inleds med ett mjukt gitarrsolo. Den ledsna melodin handlar om en olycklig kärlek. Uggla ropar ut sin sorg i ett gråtlikt skrik i refrängen. Låten liknar de dystra stunderna i ens liv, då ens kärlek sagt nej. “Hängde utanför ditt hus. Väntade till du släckte ditt ljus”.

Den sjätte och sista låten i Livets Teater heter Livets Teater. Låten liknar ihopsatta scener ur en teater. Uggla uttalar låttexten med enorm inlevelse till de udda pianot och gitarrsolot. Den halvtimme långa låten tycker jag sammanfattar de fem tidigare låtarna. Livets Teater har olika delar med olika genrer, rock, tango, etc. En genre för varje milstolpe i livet, som representerar en viss känsla eller händelse.

Enligt mig lever albumet som helhet upp till sitt namn. Livets Teater förmedlar känslor som alla genomgår minst en gång i livet. Uggla illustrerar hur livet kan symboliseras av en teater som är fylld av känslor och dramatiska händelser genom sin musik. Musiken varierar från härliga sommarkvällar till brustna hjärtan. Albumet hänvisar till livets upp och nedgångar, att man borde ta vara på de glada stunderna.

Livets Teater är ett spretigt album som väckte många olika känslor med sin häftiga svängar i dur och moll. Jag kunde på något sätt relatera till varje låt, men de kändes som om låtarna inte riktigt hörde ihop. I allmänhet är Ugglas stil inte riktig min smak. Därför ger jag albumet en stark tvåa av fem. För att vara en stil jag i synnerhet inte tycker om, överraskade albumet mig positivt.