• Stepping Stones Kottla

LÉON - LÉON

By Noelle Lagerros.


Den svenska sångerskan och skrivaren LÉON har äntligen släppt sitt

självtitulerade debutalbum efter tre år sen hennes genombrott!Lost Time:

Den första låten som man introduceras till i albumet. Introt är den delen av låten som jag gillar mest och det är mycket positivt då det är den som ska locka mig till att lyssna på låten. Början är lugn och behaglig, leder sakta in till versen och exploderar till delen av låten som är upptakt, refrängen. Refrängen är väldigt beroendeframkallande och ofta kommer jag på mig själv med att nynna på den. Namnet på låten är mycket passande då låten handlar om att man ska göra upp om missad tid och den heter just Lost time/Förlorad tid.

Falling:

En av de tre singlarna i albumet. Den börjar bra med att var annorlunda från den första låten i albumet. Det är mycket positivt då det är viktigt för en som lyssnare att känna att man inte lyssnar på samma låt om och om igen. Vid ett första intryck av låten så tyckte jag inte riktigt att den var så fantastisk, men efter att jag lyssnade på den en eller två gånger till vid olika tillfällen så började den växa på mig. Det är något som jag ofta märker med riktigt bra låtar, första gången tycker man att den är lite sisådär, men sen så blir de bara bättre och bättre. LÉONs djupa röst är lika underbar som alltid och för perfekt fram känslorna av att falla pladask för någon, något som många kan relatera till.


Hope Is A Heartache:

Ännu en låt i LÉONs album som jag gillar. Genom att ha en unik röst så är det lätt för ens låtar att låta enformiga, detta har dock LÉON sett till att hålla sig borta ifrån. I just den här låten visar hon på hur hon kan använda mörkare och ljusare toner i sin röst. Den har även ett lugnare tempo än många av hennes andra låtar har vilket jag både kan höra men också se när jag jämför mängden text. Som man förstår av låtens namn så handlar denna låt om en hjärtesorg och hur komplicerat det kan vara. Jag har dock en liten kritik på denna låt då den liknar hennes singel Liar på grund av orden “if it is love” vilka förekommer ofta i båda.

Come Home To Me:

Inte på min lista av top 5 i albumet, men den är fortfarande mycket fin. Det första som jag lägger märke till är pianot i bakgrunden vilket lägger grunden för en lite mer sorgsen låt. Det ledsamma temat passar bra ihop med att LÉON sjunger om hur man desperat vill att kärleken mellan två ska funka, även fast allt pekar mot annat. Delen som får mig att tycka om låten lite mindre var just delen där hon sjunger “come home to me”. Det utförs på ett originellt sätt som jag tror att många skulle gilla, men det var dock inget för mig och min musiksmak.

Baby Don’t Talk:

Låten är en annan av singlarna i albumet LÉON. Den är 70-tals inspirerad vilket har gjort den mer mer upptakt till skillnad mot många av LÉONs andra låtar. Denna skulle jag vilja påstå är ganska annorlunda mot det hon brukar skriva. Detta är bra eftersom man som lyssnare får höra något nytt och det ger artisten en chans att visa att den kan så mycket mer. Låten är fantastisk och tillsammans med piano, synthar och hennes känslofulla röst så gör den allt i sin makt för att hålla sig i ditt sinne för evigt. I texterna uppmanar hon sin älskare att inte säga någonting alls, eftersom det kan ta bort från kropps-snacket de har, vilket perfekt kopplar ihop med titeln. Titeln för mig till tankarna på en annan av hennes singlar, Tired of Talking. Kanske är det något som hon vill förmedla med låttitlar om att inte prata?

Better In The Dark:

Hit efter hit, det är allt jag kan säga om LÉONs album. Ännu en gång har hon fått mig att fastna i hennes låt. Denna handlar om hur hon och hennes älskare är bättre undangömda i skuggorna, det skapar ett starkare band mellan de två. Det är ju självklart därav namnet på låten. Min favoritdel av hela låten är när hon sjunger “We’re better in the dark” och när det sedan bildas som ett eko av frasen. Jag har inte sett så mycket av det i hennes andra låtar och tyckte att det var en mycket passande detalj.

Cruel To Care (Voice Memo):

Att se tillbaka på en tidigare relation och ångra beslutet att du gav upp den personen eftersom de är med någon ny. Man frågar sig själv om det är grymt att bry sig och är det fel att vilja ha dem, Cruel To Care. Det faktum att det är ett röstmemo gillar jag verkligen. Det får låten att kännas mer personlig och verklig. Det gör den enklare att relatera till vilket jag tror att många gör. Slutet utan någon lyrik och istället nynnandet tillsammans med gitarren gör den fulländad.

Pink:

Gång på gång visar LÉON sin skicklighet på att inte bara sjunga, men också i det att få fram dessa originella sånger. Ett tydligt exempel på detta ser man i refrängen av låten. Jag började lyssna på låten och tänkte att den var bra, men det var något som saknades. Precis när jag tänkte det så, BAM! Refrängen kom och ändrade hela låten. Den var så behagelig och väckte en känsla inom mig som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Sångtexten berättar om hur man längtar efter “den rätta” som en gång var, men som nu har hittat någon annan och helt gått vidare utan något väsen.

What You Said:

En kärlekslåt där den ena i relationen överväger ifall den är värd att kämpa för eller ifall man ska låta den andra gå. Låten är lugn och för med sig en känsla av sorg och smärta på grund av den svåra situationen, men också på grund av att relationen håller på att ta slut. Den har en mycket härlig melodi som man bara kan lyssna med på lite lätt, men också verkligen lyssna på med djup om man tar till sig texten och känner alla dessa känslor.

You And I:

Det var denna låt som jag hade hört innan och jag absolut älskar den. Detta är en låt som lätt fastnar i ens huvud, men inte på det sättet att man vill banka ur den ur ens huvud med en hammare, utan på det sättet att man bara inte kan sluta sjunga på den. Den här låten beskriver en kärlekshistoria där två personer är i en relation som inte fungerar särskilt bra men fortfarande älskar varandra. Refrängen på denna låt är min absoluta favoritdel av hela albumet, den är så fångande och passar perfekt. Ifall man bara ska lyssna på en låt från albumet så är den här det självklara valet. Låten avslutar albumet med en riktig hit.

Innan jag lyssnade på albumet LÉON så hade jag lyssnat på några av LÉONs låtar, men endast en från detta album. Nästan alla låtar var därför nya mig och gjorde det möjligt att fånga upp mina första intryck vilka kan vara mycket viktiga. Jag skulle påstå att hon har en mycket unik och vacker röst vilket låtarna i detta albumet framhäver tydligt. Hon följer sin egna stil och försöker inte vara någon annan en den hon är vilket är väldigt starkt av henne.

Man kan kort sagt säga att albumet handlar om kärleken och dess tuffare sidor, men samtidigt så handlar den om så mycket mer. Låtarna sätter ord på de känslor som virvlar omkring inom en, visar en en djupare bild på saker och låser upp nya tankar inom en. Man kan välja att bara lyssna på låtarna, en bra melodi att humma med till, men sen kan man även välja att verkligen lyssna på texten. Det låser upp en helt ny värld av känslor då hon sjunger om saker som så många kan relaterar till.

Jag skulle ge albumet 4.5 utav 5 stjärnor. Många av låtarna var mycket bra, men ibland så saknades det där lilla extra som verkligen gör låtarna och därför kan den inte få full pott.