• Stepping Stones Kottla

Jenny Proestos

Vice PrincipalDet finns musik för alla tillfällen, alla tider, alla känslor. Jag har alltid älskat att sjunga. När jag var åtta år tog min morfar mig till operan för att vi skulle se Madame Butterfly. Det blev en stor upplevelse för mig, nästan magisk. Den stora scenen, maskerna, musiken, dramatiken och sången. Sången! När mina kamrater gick på friidrott och basket bad jag därför mina föräldrar om att få börja ta operalektioner. Jag sjöng hemma, alltid. Då satte min mamma mig i Breviks kyrkas barnkör, det var visserligen inte detsamma som att ta operalektioner, men jag fick sjunga och det gjorde jag där, i många år. Än idag sjunger jag, både för mig själv och mina barn och även när jag arbetade som undervisande lärare brukade jag sjunga tillsammans med mina elever. Sång är härligt, sång för oss tillsammans, det är stämningsfullt. Jag tror vi behöver mer sång och musik överallt, särskilt i skolan. 


Det finns musik för alla tillfällen, alla tider, alla känslor. I ert arbete med musiken den här våren har ni elever verkligen plockat fram mångfalden allt från klassiskt, till hip hop, till reflektioner kring syftet med musik. Världen upplever nu en annorlunda och svår tid av isolering och rädsla. När människor inte fått mötas har de istället gått ut på sina balkonger för att sjunga tillsammans. Man har sjungit utanför äldreboenden på Lidingö, man har sjungit tillsammans i flerfamiljshus i Italien, man sjunger från fönstren i New York, det har sjungits opera från en balkong i Malmö. I svåra tider finns hoppet i sång och musik. Överallt läker musiken. 


Det är fantastiskt att se hur ni elever i arbetet med epic artist, reflektioner och poddar denna termin utforskat och upptäcker både äldre och senare artister. De äldre artisterna som som i ljuset av er blick och er tid får en ny innebörd. Det är just det som är så fantastiskt, hur ni tolkar och ser på musiken.