• Stepping Stones Kottla

Jazz period

By Märta Linden.- Life is a lot like jazz, its best when you improvise -


1920 and 1950s - Jazz period.

De aktuella genrerna just nu är pop, rock, raggie, dance och hiphop. Men just nu ska vi prata om en stor musikgren som heter jazz. Det är alltså en stor musikgren inklusive små genrer som härstammar från den stora jazzmusiken, såsom dixieland, blues, ragtime, swingmusik och bebop. Jazz är en genre inom musiken som sträcker sig ganska så långt tillbaka i tiden. Dess starkaste kännetecken är bland annat dess uppbyggnad utav improvisation och mycket avancerad harmonik. Inom jazzmusiken så använder man sig ofta utav slanguttrycket jam för att utföra och arrangera sin musik tillsammans. Eftersom att jazz perioden är väldigt lång så kommer jag att jämföra jazzen från att den börja vid 20-talet runt slutet vid 50-talet, men också hur jazzen utvecklas under åren.

När 20-talet påbörjar så hände mycket nytt, då det var ett årtionde då mycket förändrades. Dels så skapades disney, filmproduktionen blev populär, kläder blev en större del av vardagen men det viktigaste är ju då jazzen som kom till, som var en ny sort av musik. När 20-talet började så hade precis första världskriget slutat då folket drabbats väldigt rejält och alla länder fick ta igenom sig alla följder av kriget då det dels bara ledde till mer krigande förutom för Amerika. Amerika hade något som kallades för det glada 20-talet istället. Eftersom att Amerika kom in så sent i det första världskriget blev deras land inte så drabbat som alla andra länder som hade krigat mycket mycket mer. Detta ledde till att Amerika hade chansen att utvecklas mer än någonsin och bara fokusera på sin utveckling, medans andra länder behövde jobba på att bygga upp sina länder igen så att dom kunde bli stabila.

Jazzmusik påverkade människor så mycket att det skapade en slags frihet och det var en frihet för folket att undvika stress eller smärta. Ett sätt för folket att koppla av, njuta av utvecklingen och bara ha roligt. Det var också en frihet på så sätt att jazzen påverkade hur kvinnorna uppgav att ha kortare kjolar, körde bilar, tenser och sporter frisyrer.

Jazzen uppstod i USA runt 1900-talets början. Jazzen var en blandning av flera olika musikstilar. Det var när musik som slavarna sjöng i södern som hade sitt ursprung i Afrika blandades med den västerländska musiken som den nya stilen jazz kom till. Stadsdelen Storyville New Orleans var den plats där jazzen startade. Jazz ansågs som en väldigt glad musik, som var meningen till fester och större glada moment och jazzen under den hära tiden marscherande band. Amerikansk musik utvecklades särskilt från ragtime och blues och kännetecknas av framdrivande synkoperade rytmer, polyfonisk ensemble spelning, varierande grad av improvisation och ofta medvetna snedvridningar av tonhöjd och klang. Men vad är då skillnaden på jazzen under 20-talet och jazzen på 50-talet.

Under 50-talet så använde man jazzen för att undkomma verkligheten och alla kämpar som folk fick stå ut med, det vill säga den stora depressionen som pågick under 50-talet. Stora musiker under jazzen under denna period är Henry red Allen, Bessie, Ben Webster, Coleman Hawkins, Lester young, Gerry Mulligan, Thelonious Monk och mera. Jag skulle inte säga att jazzmusiken var lika populär under 50-talet som den var under 20-talet, men något jag personligen tycker och nog dom flesta tycker är att jazzen har en mycket större mening under 50-talet. Under denna tid hade musiken också en väldigt stor utveckling med användning av tekniska ljud, vilket gjorde ett resultat i Bebop som blev mycket älskad och framträdande. Jazzmusik under denna tid dök upp i New York City, som ett resultat av blandningen av stilarna till övervägande vit swing-jazzmusiker och främst svarta bebop musiker. Modal jazz blev också populär som Miles Davis Kind of Blue.

Den största skillnaden mellan jazzen på 20-talet och jazzen på 50-talet skulle jag säga är ganska så tydligt och de är ju såklart de olika situationerna i samhället i Amerika. Om vi börjar med 20-talet som jag nämnde innan, så är jazzen väldigt glad och utvecklades väldigt mycket och jazzen slog igenom riktigt stort. 20-talisterna kunde njuta av jazz på klubbar och i danshallar, och musiken nådde även hemmen genom radion och grammofonen. Medan under 50-talet så var det bara tvärt om då jazzen blev till något annat som hade inspiration från de fruktansvärda hemska sakerna som hände runt om och därför blev jazzen inte glad längre som den var på 20-talet.

Människorna kunde lyssna på musik under denna tid genom radion som fanns, men också genom tv och skivspelare som var relativ nytt. 20-talets jazz var mestadels den nya musiken och dansen växte fram. 20-talets jazz var mer modern jazz, vanligtvis med ett mjukare ton som undviker de aggressiva tempo och harmoniska abstraktioner från bebop. Jazzen växlade långsamt från den sprudlande New Orleans och Dixieland till en mer sofistikerad och urbane swing-stil.

Det förvånar mig väldigt mycket hur stor påverkan jazz faktiskt hade. Jazzen hade en stor påverkan på oss människor, i samhället, litteraturen, mode och också jobbsökningen. Att Jazz blev så stort och blev till så mycket annat imponerar mig. Blir inte ni också imponerade?