• Stepping Stones Kottla

Himlen runt hörnet av Lisa Nilsson

By Ebba Carstedt.


Detta tidlösa album av Lisa Nilsson kommer leva vidare i många generationer. Den underliggande jazztonen albumet bjuder på är något som lockar lyssnare från alla åldrar och bakgrunder.Lisa Nilsson slog igenom 1992 när hon släppte sitt tredje album “Himlen runt hörnet”. Albumet gjorde storsuccé i hela norden och dessa år la grunden för hela Nilssons musik karriär. Sedan dess har hon kombinerat musik karriären med skådespeleri och dans. “Himlet runt hörnet” har sålt över 450.000 ex och gjorde Lisa till en av de största artisterna i Norden genom tiderna. Hösten 2018 firades albumets 25 års jubileum och Nilsson framförde alla låtar på mosebacketerassen för att sedan ge sig vidare på ännu en turné genom Sverige.

Hela albumet har ett skönt gung i bakgrunden och det är väldigt bekvämt att lyssna på. Saxofoner och sköna melodier gör det perfekt att ha som bakgrundsmusik en lugn fredagskväll. Lisa beskrivs ofta som en souldiva och jag förstår varför. Detta är musik som tilltalar själen och som får än att må bra. Instrumenten är begränsade och själ inte fokuset från de vackra melodierna och Nilsons mjuka sångröst.

Himlen runt hörnet är favoritlåten som inleder albumet. Basen är i harmoni med ett tungt bakgrunds sväng. Nilssons starka röst ger en härlig soul känsla tillsammans med den drömmiga låttexten. Låten vann en Grammy för årets låt och en Rockbjörn för årets svenska låt. Det är en av hennes låtar som fortfarande är populära och kommer alltid vara en stor del av Sveriges musikhistoria. Det klassiska saxofonsolot gör låten verkligen ikonisk och förstärker jazz känslan.

Aldrig, aldrig aldrig är nästa låt i albumet. Den lite lättare än Himlen runt hörnet, och inte lika gripande. En bakgrundskör är vad som får denna låt att sticka ut från de andra i albumet.

Du (92) har en lite tuffare stil. Den använder mer elektroniska instrument, men behåller ändå det lugna tempot som är en återkommande trend.

Ändå faller regnet är låt med akustiskt gitarrspel i fokus. Jazzen är inte lika framträdande som många andra låtar. Det är en långsam låt som många säkert dansat tryckare till.

Varje gång jag ser dig tar en annan sväng och är mer poppig. Refrängen är tydlig och har en melodi som lätt fastnar på hjärnan. Det är inte ovanligt att höra någon gå runt nynnandes på denna klassiker.

Här kommer han har också en lite tuffare och mer stöddig stil. Den innehåller både ett elgitarrsolo samt ett kort trumpet solo.

Om du har något hjärta har en lite funking ton med trumpetspel. Denna låt är inte lika bra som dom andra, enligt mig.

Allt jag behöver är en av de bästa låtar i albumet. Den har ett lugnt tempo med en vacker melodi och en stark refräng. Instrumenten är svängiga och saxofonen framträder ofta i form av solon och i melodin. Denna låt tolkades av Miriam Bryant i TV programmet “Så mycket bättre” 2015, och föddes därmed på nytt. Miriam Bryants version blev mycket populär och detta visar på att många generationer uppskattar Lisa Nilssons musik.

Vem är albumets näst sista låt. Det är en krämig pianolåt om en trasig relation. Det är nog den mest känslosamma låten i hela albumet.

Försiktigt är albumets allra sista låt. Den är väldigt mystisk och lugn med en konstant cello som spelar i bakgrunden. Det är ett starkt avslut på albumet.

Generellt sett gillar jag albumet. Därför ger jag det ⅗ stjärnor. Det består av en perfekt balans med olika slags låtar, samtidigt som det lyckas behålla ett återkommande element och en unik stil. Några låtar var riktigt bra, andra var helt okej, men det fanns ingen låt jag ogillade speciellt mycket. Det är ett perfekt album att spela vid middagar och andra event. Lisa Nilsson är en klassiker vars musik funkar vid alla tillfällen och hon är omtyckt av de flesta. I detta albumet träder hennes innre soul diva fram och det resulterar i ett flertal ikoniska låtar. Detta album kommer leva vidare i och hennes låtar kommer återupptäcktes av yngre generationer.