• Stepping Stones Kottla

“Det imperfekta blir perfekt"

By Sophie Bandh.★★★★★


Håkan Hellström är en av Sveriges mest kritikerrosade artister. Han har fått omdömet av ett antal kritiker att han sjunger falskt. Men, till skillnad från andra röster så utmärker sig hans röst enligt mig. Det imperfekta blir perfekt. Han har en speciell och skör röst. Även fast hans ömtåliga röst så är den på samma gång fyllig, skarp och djup.


Det kommer aldrig vara över för mig

Håkan Hellström är en svensk låtskrivare och sångare född i Göteborg. Håkan Hellström slog igenom med sitt solo album “Känn ingen sorg för mig i Göteborg” år 2000. Håkans hemmastad är ofta kärnan i hans låtar och musikvideor, därför att det var där hans uppväxt tog plats. Däremot så har också Håkan Hellström spenderat sin tid på att vara i musikgrupperna Honey is cool och Broder Daniel. Idag har jag valt att “betygsätta” en utav Håkans album. Jag ska gå igenom vardera låt, lyssna noga och försöka höra vad just de olika typer av låtarna utmärker sig för och vad jag tycker om dem.

Peace n Luv

Det är en väldigt kort och enkel låt med varken sångröst eller text. Låten är en totalt 30 sekunder i en melodi. Jag har aldrig sett något liknande i ett album tidigare, däremot är det nog inte så ovanligt. Enligt mig så adderar det här en speciell känsla till själva albumet. Detta gör att Håkan Hellström sticker ut lite extra från de andra artister vi har i Sverige. Då det är variation i hans album. Låtar men också enstaka melodier. Detta är en av de få engelska titlarna skrivet i ett talspråk. “Peace N Luv”. Jag tycker melodin i låten ger en sådan mysig känsla. Jag får en känsla av klassisk musik av de vackra instrumenten. Det tycker jag absolut var ett häftigt beslut av honom att ha med i sitt album. Nästan lite coolt.

Det kommer aldrig vara över för mig

Den här låten är min personliga favorit och det är jag nog inte ensam om. “Det kommer aldrig vara över för mig” representerar albumet. Låten har ett snabbt beat och blir mycket svängig. Lyricsen är också enkel att hänga med på. Perfekt för att sjunga med sina kompisar en sommar kväll. Rytmen är hastig och melodin är härlig som en sommardag. “Det kommer aldrig vara över för mig” har en speciell betydelse i mitt hjärta. Sångtexten väcker upp bra minnen från när jag var yngre, då var det här albumet var alldeles nytt. Låten påminner mig om det år jag och min familj var på semester, på Västkusten. Vi satt med nedvevade rutor i bilen och lyssnade på just på hög volym i repeat.

Han sjunger om att det aldrig kommer vara över för honom. För varje vers som går, så sjunger Håkan om alla hans åldrar i livet och vad som har hänt honom. Men, hur han klarar sig igenom allt! Starka budskap så som att “ jag är en storm från ingenstans” eller “Jag tänker aldrig dö , nej” ger en kraft. Han visar hur han är stark och att det kommer aldrig vara över för honom. Man får motivation av låten. Man får en skön känsla av självsäkerhet.


Du kan gå din egen väg

“ Du är en sång på mina läppar, en klassiker”Bara när låten kommer igång får jag en bra känsla. “Folk viskar om oss, säger att vi inte hör ihop”... Hans röst är så skör och simpel men ändå så annorlunda. I just denna låten så sjunger han också på ett speciellt sätt. Det är snabbt och glatt tempo genom hela låten. Men att han stammar var något annorlunda. När han stammar på orden regelbundet ger det en fragil känsla. Jag tycker att sångtexten får mer uppmärksamhet och utstrålning när han sjunger på detta typ av sättet. Det framställs som att Håkan sjunger sångtexten så pass känsligt och vackert att han “ tappar orden”. Exempelvis “om jag k-k-k kunde säga orden .. att jag ä-älskar ditt skratt”. Det verkar vara en låt som vill visa kärlek och uppskattning. “Vi kan gå vår egen väg”. Jag tror det betyder att Håkan och någon annan är att de ska klara något tillsammans.


När lyktorna tänds

“När lyktorna tänds” är ännu en av de mer spelade låtarna på albumet. Jag älskar känslan man får av låten. Som vanligt så får man somriga vibbar utav hans röst och rytm i låtarna. När jag lyssnar på lyricsen känns det som han skriver om något om sin barndom då han nämner sin familj och vad han kände. Jag älskar hur den börjar simpelt med en ganska simpel röst och enkel melodi. “Och jag är bara en grabb, har just fyllt 21”. Sedan så kommer låten igång och rytmen. Hans röst tar mer plats och jag får rysningar. “När lyktorna tänds på andra sidan bron, yeah” han tar högre toner med sin röst och på något sätt så ändrar det allt. Den påminner mig såklart också om sommar kvällar och varma dopp i havet. Hela hans aura ger mig en somrig känsla. En favorit!

Pistol

“Pistol” är en annan låt på Håkans album. Låten har en speciell titel som jag reagerade på. Varför heter den just Pistol? Men när jag tog min tid och lyssnar på låttexten förstår jag. Den handlar helt enkelt om hemma trakterna och såklart om kärlek. “ Ja som en pistol, det finns alltid något äkta att hålla fast vid” och “Men var var vi – just i det där bandet”. Enligt mig så är detta en av de bästa låtarna. “Pistol” har en vacker melodi och känslan av låten är mycket skön. Låten är dock något nedstämmande, vilket är lite tråkigt enligt mig. Däremot så anser jag att varje album behöver en sådan typ av låt.

Valborg

Låten är lugn, men ändå får Håkan in en svängig känsla i låten. I vanliga fall brukar jag inte lyssna på denna typer av låtar, men det betyder inte att jag inte uppskattar dem. Det betyder inte att jag inte gillar “Valborg” som låt. En vacker fiol spelas i bakgrunden och man får en otroligt mysig känsla. Den verkar handla om en valborgskväll. Känslan jag får av låtens sångtext är att Håkan känner sig lite ensam. “Vill du ha en idiot, lägg din hand i min”, han verkar sjunga till någon han älskar. Någon han verkligen vill ha. Kanske olycklig kärlek. Däremot, även fast det är en ganska lugn och nästan lite ledsen låt. Så får jag personligen en fin känsla av låten också. Låten verkar skör. Den ger mig lite våriga känslor. På väg mot sommaren, vilket också kan bero på titeln. Valborg är verkligen vändpunkten på året. Då börjar vår och sommar. Frihetens årstid. Denna gillar jag verkligen.

Tänd strålkastarna

Det är ett hetsigt tempo; med gitarr och trummor. Precis som Peace N luv så är det ett kort inslag av musik utan någon lyrics eller sång. Endast en melodi utan lyrics eller sångröst. Däremot så är det inte i närheten utav klassiskt som Peace N Luv. Detta är något helt annat. Det känns nästan som ett avbrott från själva albumet och alla starka låtar. Den häftiga och sköna melodin ger en en ledig uppfattning.

Livets teater

“Livets teater” har ett hetsigt tempo och ett mörkt gitarr noter. Jag gillar den här låten lite extra mycket. Den ger mig en sommarkänsla enkla texter kombinerat med sköna rytmer ger en en enkel känsla. Jag förstår inte riktigt vad “Livets teater” vill säga för något - när jag läser sångtexten. “Livets teater Lämnar dig tom och full av hål”. Bara när jag kollar på titeln så uppfattar jag att den ska handla om livet. Hur det är som en berg och dalbana. Vilket jag tror är det han menar. Det avslutas sedan med “När man är yngre vill man ha åldern När man är äldre vill man ha elden Sommarnatten när man var ung”. Hur man alltid strävar efter något.


Fri till slut

“Fri till slut” är mycket lång låt. Den har ett budskap av frihet. Så fort de första tonerna kommer på känner jag igen låten. Det är en av de låtarna jag har hört mycket tidigare. Den handlar om frihet. Det är enkel, men har fortfarande komplicerad lyrics. Jag älskar verkligen hur Håkan sjunger denna text, man blir verkligen emotionell. “Nej, säg att du är fri till slut. Fast du vet att hälften av dom som kämpar går under, Och hälften av dom som älskar exploderar” Däremot så ger den lite nedstämda och ensamma känslor. “Fri till slut”. Det inte är någon peppande låt, utan en lite djupare typ av låt. Men det är också nödvändigt. Gitarren får sitt största fokuset i outrot. Vilket jag tyckte var en perfekt kombo till denna typ av låten. Det blir mycket mer levande enligt mig. Det var de som fick glödlampan att glöda.

Street Hustle

Street Hustle är den låt jag nog aldrig har lyssnat på tidigare. Den är väldigt “beige” typ av låt i min smak. Introt var nästan mer en minut, vilket var intressant. Oftast ser man långa intron och outron i äldre typer av låtar. Så som “Firth of Fifth” av Genesis. Vilket jag absolut älskar. Här är en bit av låttexten; ” Gick in överallt På falsk ID, På ditt stod Kerouac På mitt Morrissey, Ta min oskuld Mellan gravstenar, Jag är inte längre ung ibland. “ Jag tycker att lyricsen är speciell. Jag får en känsla av en utekväll i ett annat land och att han inte längre var ett barn mer. “ “Mexico santos Skriker på spanska bakom oss "Mitt namn var i neon Men jag har bränt all pesos" åker ut med diskvattnet, Coverbandet spelade Och jag tänker väl "This could be heaven,Or this could be hell" “ När man bara kollar på sångtexten så känns verkligen som en ungdomlig låt som handlar om en minnesvärd och rolig kväll.

Det är inte mycket som händer egentligen, utan det är en ganska lugn låt som har ganska samma typ av dynamik. Alltså inte så mycket ljud skillnader, vilket skulle kunna göra lite mer. Däremot så är det en väldigt fin låt, som resterande av låtarna. Håkan gör mig aldrig besviken. Däremot är det många olika typer av instrument; ibland lite blåsinstrument och trummor. Det gav låten lite karaktär, men det var ingen favorit. “Street Hustle” påminner mig också om “Mandela Day” av Simple Minds. Det långa introna men också själva melodin. Jag tycker även på sättet de sjunger liknar Håkan, vilket är imponerande.

Det tog så lång tid att bli ung

Innan själva introt på låten börjar med skramlande ljud. Något jag inte förväntade mig. Det är även en inspelad svensk röst som svär ilsket. Som att något gick fel. Hans låtar ger alltid en så “svensk sommar” typ av känsla. De e enkelt att bli nån annan, Jag är fortfarande samma man”, till och med lyricsen är skriven med en accent “e”. Jag har försökt förstå mig på sångens betydelse. Det verkar som att Håkan sjunger till en kvinna som heter Eva. Hans minns alla de dåliga och “jävliga” minnena men också de vackra dagarna. Deras relation verkar vara komplicerad och låten förklarar på något sätt allt. Håkans sista låt på albumet var inte min absoluta favorit. Däremot uppskattar jag att det finns de lugna typ av låtarna också. Melodin i “Det tog så lång tid att bli ung “ är så vacker och simpel.

5 av 5

★★★★★

“Det kommer aldrig vara över för mig” som var utgivet 17 april, med Stranded Rekords. Det var otroligt intressant att lyssna på. Knappast ett år senare efter utgivning den 20 februari 2014 så hade albumet uppnått en svensk dubbel platina med 80 000 sålda exemplar. Detta förvånar mig inte då jag uppskattar detta album precis lika mycket. Av mig får den faktiskt full poäng.

Jag tycker alla Håkan Hellströms låtar ger en somrig känsla vilket är lika med frihet och kärlek. Hans låttexter är enligt mig nästan lite underskattade. De påminner mig om poesi. Han använder sig utav andra typ utav ord. Jag hittade faktiskt i en intervju om att Håkan just inte använder sig utav “modernt” talspråk. Jag tror detta gällde ett annat album. Men hans svar till frågan passar fortfarande lika bra. “Jag gillar tanken på att hoppa framåt eller bakåt bland decennierna. Då sparkar man liksom bort ramarna. Den bästa musiken har inga ramar.” Jag gillade inte alla låtar till max, vilket är naturligt. Däremot så betyder det inte att jag skulle ge detta album lägre poäng. Det är svårt att verkligen älska alla låtar. Jag ska inte bara “gilla” dem. Jag skulle inte kunna ändra någonting. För egentligen var detta album ganska perfektion enligt mig. Det var absolut ett av hans bästa album.

Jag tror temat på albumet var livets upp och nedgångar, gammal och ung. Från att vara fri, aldrig ge upp och att gå sin egen väg så är det även andra låtar som är lite olyckliga också. Som är lite svårare. Jag skulle inte kunna förbättra detta album på något sätt då lyricsen är bra, även bakgrundsmusiken och såklart även hans sångröst. Jag tycker även kombinationen utav låtar i albumet var otroligt bra. De små korta melodierna var också något speciellt. Kanske var det som utfyllning, men jag tyckte det adderade den sista touchen. Jag skulle tycka det var häftigt om Håkan gjorde något samarbete med en annan artist eller en känd gitarrist. Något nytt.

Detta är alltså en 5/5. Jag skulle absolut säga att detta är en av Sveriges bästa musik genom tiderna på svenska. Jag älskar att lyssna på svensk musik, speciellt Håkan.

/Tack!