• Stepping Stones Kottla

Veronica Maggio - Fiender är tråkigt 2019

By Julia Arnelund.Kärlek och misslyckade relationer är centralt i Veronica maggios sjätte och senaste album.
Fiender är tråkigt heter Veronica Maggios senaste album som kom ut 2019. Albumet släpptes i två delar. De första fem låtarna släpptes under våren 2019, och de resterande 5 under sensommaren/hösten. Låtarna är fyllda av sorg, glädje, ilska och längtan som tillsammans passar in på temat; relationer. Det har även gjorts en kortfilm baserad på låtarna i albumet som heter “fiender är tråkigt” med Veronica Maggio i huvudrollen.

Albumet inleds med “Kurt Cobain” skriven av Joakim Berg, Simon Hassle, Veronica Maggio. Låten, som är en hyllning till Kurt Cobain, är en av de bättre låtarna på albumet. Sättet de bygger upp låten i den första versen låter intressant. Det börjar med ett beat, och senare så läggs det på trumslag, och så håller de på att bygga upp med olika instrument i första versen för att bygga upp melodin. En mindre bra sak med låten är att refrängen är för upprepade. Varje mening i refrängen börjar med “I vilken kö..” vilket blir ganska uttjatat efter ett tag. Låten ger inte direkt någon stark känsla, men beatet och tempot i låten gör så att man vill lyssna på den om och om igen.

“Solen har gått ner”, är favoritlåten på albumet. Låten är en lugn låt, och den ger mig en tydlig stark känsla. Hon sjunger om att hon saknar någon och vill att den ska komma tillbaka, och pianot som tydligt hörs i låten förstärker denna känsla. Jag tror att “Solen har gått ner” är en metafor för att hoppet att hon ska få tillbaka denna person är borta, det finns inget ljus kvar. Då hon inte direkt säger “det finns inget hopp kvar” utan istället använder metaforer och liknelser i låten så blir den mer intressant att lyssna på, vilket gör så att den blir ännu mera älskvärd. Det hon sjunger om kan många även relatera till, och då folk kan relatera till det så tror jag att den väcker känslor hos många. Känslor av saknad eller längtan.

“Tillfälligheter” är Veronica Maggios populäraste låt med ca 29 miljoner streams på Spotify. Även om låten handlar om att hon lämnat någon, så lutar melodin i låten mer åt det gladare hållet. Detta skapar känslan om att hon sjunger om att hon är glad att hon lämnat någon, och att livet känns enklare utan denna personen. I versen så finns det ett eko som upprepar det hon säger, det händer då något nytt som låter intressant och det fångar då lyssnarnas uppmärksamhet. I bryggan så bygger de upp till refrängen, där låten verkligen kommer igång.

“Jag kastar bort mitt liv” har en tydlig takt, men annat än det så händer det inte så mycket i låten- Det är även en del i låten då hon inte sjunger någon utan det är bara melodi. Detta passar inte riktigt in i låten, vilket är synd då jag tror att låten skulle vara bättre utan den delen. Melodin i låten är mer åt det “glada” hållet med trummorna och takten i bakgrunden, men hennes låttext och sättet hon sjunger på ger låten en annan känsla. Låten kan uppfattas som lugnare då han inte sjunger så kraftigt, utan mer åt det lugna hållet.

Till skillnad mot de flesta låtarna på detta album är “En timme till lugnare, och mer avskalad. I första versen är pianot det instrumentet man hör tydligast, och fler instrument kommer in senare vid refrängen. Låten handlar om att hon vill “.. vara blind en timme till”. Hon sjunger om att någon har ljugit för henne i ett förhållande och hon har kommit på det, men hon vill låtsas tro att lögnerna är sanna i en timma till. Denna låt skapar en stark känsla och kombinationen av hennes röst och melodin förstärker denna känsla.

I “Fiender är tråkigt” sjunger Veronica Maggio om en relation som inte fungerade. Personer som varit med om detta kan relatera mer till texten, och då kan låten väcka känslor hos dem. Men om man inte varit med om detta så är låten svårare att relatera till, och den skapar då inte så mycket känsla. Melodin byggs upp på ett bra och intressant sätt, och melodin passar bra till texten då hon inte sjunger om att hon är ledsen, utan mer att de ska “glömma och förlåta” i relationen och därför är låten lite mer åt det gladare hållet.

“Där hjärtat satt förut”, handlar om att man slutar känna.“Jag grät tills allt var slut. Och “jag känner ingenting nu“ sjunger hon i låten vilket syftar på att man inte känner några känslor längre. Även fast hon sjunger om sorgliga saker så uppfattas låten inte som så sorglig, hon har t.ex en kör i bakgrunden som sjunger “glada” toner, och då blir denna låt som en blandning mellan positivt och negativt. En blandning mellan glädje och sorg.

“Rosa drinkar och champagne” handlar likt alla andra låtar på albumet om en relation. Låten ger en fin känsla, vilket gör så att man vill lyssna på den om och om igen. Det är en lugnare låt med ett tydligt beat som framhävs i låten, och hennes röst är inte lika central i låten utan beatet spelar över hennes röst.

Det bästa med låten “5 minuter” är refrängen då det inte finns några instrument i bakgrunden den största delen av den. Utan det är bara hennes röst som hörs. Det är en bra kontrast i låten då de händer något nytt som man inte är beredd på första gången man hör den. Låten handlar som en relation som tagit slut, och att man har ryckt upp sig från relationen. Så istället för att gå runt och vara ledsen över att det är slut så har man nu kommit in i en fas där man vill gå vidare och hoppas det värsta för den andra.

“Vilken sekund som helst” är den sista låten på skivan och artisten skriver själv “Jag brukar alltid ha en låt på skivan där jag känner att det rullar eftertexter”, och det är denna låten. Låten handlar om att man helar efter att ett förhållande tagit slut, och att man kommit över uppbrottet så att kan börja resa sig upp igen. Det är en lugnare låt och melodin ändras inte så mycket i låten mellan vers, bryggan och refrängen. Då det inte ändras mycket skulle den lätt ha kunnat bli tråkig att lyssna på, men med hennes röst som passar bra till låten så blir den inte tråkig att lyssna på. Det passar bra med en låt som handlar om att man “..reser sig igen” efter en misslyckad relation, och de flesta låtarna innan på albumet har handlat om just det, misslyckade relationer, så man får ett fint avslut på albumet.

De centrala temat i Veronica Maggios album är relationer som tagit slut, och hur man känner sig då. De flesta låtarna i albumet är poplåtar, poppiga powerballader eller ballader. Det är en stor kontrast mellan poplåtar och ballader, men det skapar en fin helhet när man ser alla 10 låtarna. Om man bara lyssnar på låtarna som en och en kan det verka som en stor kontrast mellan t.ex pop låtar och ballader, men det skapar en bra blandning. När man lyssnar på alla 10 låtar tillsammans känns det som om man går igenom de olika stegen efter ett förhållande tagit slut, för att sedan komma till sista låten då man får ett “avslut” på det hela, man kommer över sorgen efter relationen. Maggio har inte själv skrivit vad inspirationen till albumet kommer ifrån, men jag gissar att den bygger på hennes tidigare relationer. Där detta albumet handlar om att försöka beskriva känslorna efter att de tagit slut. I helhet är jag väldigt positiv till albumet. Veronica Maggios låtar är och kommer alltid vara succe under varma sommarkvällar, och jag rekommenderar starkt att lyssna på albumet.