• Stepping Stones Kottla

Dree low - Flawless 2

By Theodor Östlund.
Efter Dree lows succe album “Flawless” så behövdes en uppföljare enligt han själv. I en intervju säger Dree low att precis som kända filmer som gör uppföljare så måste succe album och annat som nått toppen göra uppföljare. Därför heter hans nya album “Flawless 2”, eftersom det är en uppföljare på hans förra album som slog succe. Flawless 2 släpptes den 10 Mars 2020 och tidigare albumet 1 september 2019. Dree lows riktiga namn är Salah Abdi Abdulle och har ursprung från Somalia men är uppväxt i Husby, Stockholm. Dree low rappar och sjunger om sin uppväxt och hur det var att växa upp bland kriminalitet. I hans musikvideos visar han hur det är i områdena kring Husby. Man får på grund av hans låtar en uppfattning om hur det är i de så kallade “utsatta områdena” eller “No go zones”.

Pikachu: En av mina favoritlåtar i hela albumet men också generellt inom musiken. Det jag gillar med låten är att den är så lugnt och stadig tills droppet kommer och hela låten ändras på ett positivt sätt. Den här låten tycker jag är ett extremt bra intro på ett album eftersom den hypar upp lyssnaren och gör att den vill höra mer. Efter droppet har kommit så byter låten melodi helt och jag gillar verkligen det. Texten är också väldigt bra i mitt tycke. Låten är lite mystisk vilket jag gillar.

Solsidan (ft. Drs): Gillar låten väldigt mycket liksom tidigare låten. Till skillnad från “Pikachu” som är en vanlig rap låt om man får säga det så eftersom den är mörk och lite mystiskt så är denna låt väldigt glad och positiv vilket jag gillar. Budskapet är roligt och bra och passar låten. De sjunger om deras uppväxt jämfört med de som bor i Solsidan i Saltsjöbaden vilket är ett väldigt rikt område i Stockholm. De själva växte upp i fattiga förorter där mycket kriminalitet, droger och annat inträffar. De säger i låten att de inte gillar Solsidan eftersom de kommer ifrån fattigdom. Drs som gästar på denna låt är en ung artist som Dree low jobbar med och själv har tagit fram. Dree low tillsammans med en annan artist vid namn Adel har ett eget skivbolag, Five Star Records, där de jobbar med och hjälper unga artister med mycket potential. Five Star Records jobbar bland annat med framgångsrika rappare som Greekazo och Juice.

The Team: Bra låt också men verkligen inte en av mina favoriter. Beatet tycker jag är lite sisådär, melodin är inte jätte bra och den är samma hela låten, inget upp eller ner. Jag tycker om när det blir lite så kallat “flow” i låten. Texten är annars väldigt bra och går in i huvudet. Dree low pratar mest om hans grabbar och vänner och att de är ett “team” och står alltid upp för varandra. De är som familj.

Liga: En väldigt lugn låt och låtens budskap är väldigt bra och jag gillar det. Han säger att han dör för sin liga, han dör alltså för sina nära och kära. Hela texten är väldigt bra och en liten historia i sig. Denna låt skiljer sig också från de traditionella svenska rap låtarna eftersom den är lugn och glad och har ett gladare budskap.

Dip Dip (Ft. Owen): Denna låt har fått mest uppskattning och jag förstår varför. Den är väldigt bra och det som jag gillar är beatet och melodin i låten. De två artisterna går väldigt bra ihop dessutom. I låten pratar de om tjejer, brott, droger och pengar men framförallt hur deras liv är med tjejer. De pratar om hur deras så kallade “guzzar” är och vad de gör. Guzz är ett slangord för tjej. De pratar om att många vill ha de, att de har mycket pengar och droger.

Hasta Luego (Ft. Cherrie): Lugn och harmonisk låt och väldigt bra text. Jag gillar texten och den går verkligen ihop med låtens melodi. Beatet är väldigt bra och lugnt och texten precis som jag sagt går väldigt bra ihop med beatet. Cherrie tycker jag passar väldigt bra som artist i denna låt och det är en Cherrie- type beat. Dree low pratar om livet som han levt och alla hatare som finns mot honom.

Bugs Bunny: I denna låt pratar Dree low om pengar och kriminalitet. Många rappare i Sverige men också runt hela världen kommer ofta från fattigdom och kriminalitet bakom sig. Det är någon rapstil att visa upp pengar vilket dree low gör samt andra rappare. Man vill gärna visa att man har mycket pengar eftersom som de själva säger så “kom de ifrån ingenting”. I sneak peaken på albumet så visar dree low mycket pengar när han sjunger till denna låt. Bra låt och bra text men inget unikt. Inte en av min favoritlåt från albumet.

Hela albumet har 20 låtar men jag valde att skriva om de första sju eftersom det blir för mycket att skriva om 20 låtar och jag tycker dessutom att de första sju är bäst. Bara på två veckor har detta album fått cirka 20 miljoner streams. För svensk musik och hiphop är det extremt mycket och på bara två veckor dessutom. Detta album är en uppföljare på ett succe album och även detta skulle jag redan säga redan är ett succe album.


Nästan alla låtar inom hiphop i Sverige handlar bara om droger, vapen, kriminalitet, pengar och tjejer och de flesta rabblar ut meningar i sina låtar som inte har någon större handling. Dree low gör och har också som de flesta andra det men i detta album tycker jag att det har skett en liten förändring kring det. Låtarna har fått mer betydelse och har en bättre handling än tidigare. De flesta låtarna handlar alltså om någonting och Dree low rabblar inte för det mest bara ut ord. Albumet Flawless 2 är helt klart ett av mina favoritalbum. Dels på grund av låtarna men också betydelsen kring albumet och låtarna. Dree low är min favorit artist inom svensk hiphop och musik och hans nya album är verkligen succe.


Albumet fick hela 4/5 stjärnor av mig eftersom i mitt tycke är ett mycket bra album med en hel handling kring det. Det enda skälet till att det inte fick 5/5 poäng är att vissa låtar hade ett ganska tråkigt beat eller så kallat “flow”. Annars tycker jag att allt annat är på topp. Ett riktigt succe album.