• Stepping Stones Kottla

Daniel Adams-Ray - Svart, vitt och allt däremellan 4,5/5✯

By William Ensér.Svart

Denna låt har en väldigt positiv känsla och huvudmelodin är väldigt “catchy” vilket gör det en bra låt. En del som jag tycker speciellt om är introt. Den börjar med pianospelande med enkla ackord och sen så kommer det långsamt in trummor, elektroniska ljud och gitarr. Detta går sedan in i huvudmelodin vilket är spelat på ett elektroniskt piano. Övergången mellan det första pianospelandet och huvudmelodin är väldigt bra. Detta gör att man blir intresserad av låten från början och det är en större chans att man fortsätter lyssna på låten. Resten av själva musiken är väldigt bra och man få mycket energi av den. Texten av denna låt är ganska oklar vad den handlar om för mig. Jag tror att detta är varför denna låt inte har blivit så stor som den skulle kunna varit.


Voyeuren

Voyeuren är en låt som är främst fokuserad på själva texten och det är den som får mest uppmärksamhet. Voyeuren betyder att man gillar en person genom att kolla på bilder på den personen. Man kollar på utsidan istället för insidan av en person. Detta är precis vad texten handlar om. Texten är om att Daniel tycker om en viss person genom sociala medier medans han aldrig har träffat personen. För att framföra detta så använder Daniel sig av metaforer som t.ex “När jag drömmer ser jag toppen av ett isberg”. Detta gör låten mer intressant och roligare lyssna på den flera gånger. Instrumenten som är använda är främst piano och fiol men några elektroniska ljud är också använda lite då och då och det är en del i slutet som använder sig mycket av elektroniska ljud. Min favoritdel av låten är ett fiolsolo i slutet av låten för den gör låten annorlunda och intressant.

Gubben i lådan

Gubben i lådan är med stora marginaler Daniels kändaste låt med över 70 miljoner lyssningar på spotify. Denna låg på första plats på sveriges topplista i 4 veckor. Låten har en väldig tydlig takt och verserna är lite halvt rappade vilket är lite annorlunda från de andra låtarna från Daniel. Texten innehåller väldigt mycket känslor och enligt Daniel så handlar låten om “En relation där jag tappade bort mig själv” vilket han sa i en intervju 2010. Texten på papper handlar om att Daniel är i en relation med en person och denna personen ger Daniel för lite uppmärksamhet. Detta kan man se främst från refrängen “Jag tog en kula för dig och fick en smula tillbaks” vilket menar på att personen som Daniel har en relation med är väldigt otacksam för stora saker som Daniel gör för denna person. Men utifrån det som Daniel sa i intervjun så kan det vara så att Daniel tycker att han gör mer för denna person än vad han egentligen gjorde och att han gjorde hans partner otacksam. Instrumenten som är använda är främst trummor och elektroniska ljud men om man lyssnar nog så kan man också höra lite bas. Jag tycker om denna låten eftersom texten framför så mycket känslor och han har skrivit texten på ett väldigt annorlunda och intressant sätt.

Lilla lady

Denna låten ger väldigt mycket energi och jag tror att meningen med låten är mer att sprida en bra känsla än att sprida ett meddelande med texten. Det är inte så mycket text i låten och fokuset är mest på själva melodin. Detta tycker jag inte om så mycket. Texten är väldigt svår att förstå och detta i kombination med att det är väldigt lite text så blir det bara ännu svårare att förstå texten. Men som sagt så tror jag att fokuset är mest på musiken och inte så mycket på texten. Detta kan ha varit en anledning till att denna låt inte blev så stor. Takten i låten är tydlig och bra och det är många instrument som spelas. Fiol, trummor, piano elektroniska ljud och bas är de instrumenten som jag hör. Jag tycker att musiken är väldigt bra och kombinationen mellan foil, elektroniska ljud och trummor är väldigt bra. Jag tycker att om texten skulle vara lite bättre så skulle hela låten i helhet blivit mycket bättre.

Förlåt att jag aldrig sagt förlåt

Detta är en av mina favoritlåtar från detta album. Temat i låten är ganska lugnt och det är bara två instrument som spelas, piano och fiol. Detta gör att texten kommer fram väldigt bra och på tal om texten så är den enkel att förstå och får fram sitt meddelande väldigt enkelt. Låten handlar om att Daniel vill säga förlåt och att han vill börja om sin relation med personen som låten speglar sig mot. Detta framförs på ett väldigt bra sätt. En annan sak som gör låten väldigt bra är att dynamiken ändras väldigt drastiskt vilket gör låten väldigt intressant. Min favoritdel är övergången från introt till första versen. Detta är något som Daniel gör väldigt bra i många av hans låtar i detta album.

Dum av dig

Denna låt tycker jag inte är jättebra. Den är ganska tjatig vilket jag inte tycker om så mycket. Den är väldigt lik andra svenska artister i stilen vilket är ganska ovanligt från Daniels andra låtar. Texten är ganska oklar i allting förutom refrängen där man fattar ganska snabbt att den handlar om att Daniel är i en relation med en person och att Daniel inte mår bra av det och blir “Dum av dig”. Den enda delen jag gillar är en vers i slutet där låten blir lite lugnare vilket är kul att det är lite variation. Instrumenten som används är elektroniska ljud, trummor, bas, piano och fiol.

Himlen luktar plast

Denna låt handlar om droger och Daniels känslor och tankar om droger. Den delen som visar detta är främst delen där Daniel sjunger “15 minuters perfektion, I jakt på samma sensation, Sexpack, fem gram och en miljon”. Jag tycker om speciellt texten i denna låt eftersom att man måste tänka lite för att hitta meddelandet med texten men det är verkligen inte svårt att hitta det. Delar som “Vi flyger utan vingar” visar hur han känner sig på droger. Själva musiken är också ganska bra. Den använder sig främst av elgitarr, någonting som vi inte har sett av Daniel innan i detta albumet. Han använder sig även av trummor, elektroniska ljud och bas som vi sett mycket av tidigare av Daniel. Musiken har många olika dynamiker vilket gör den intressant. En del i slutet av låten byter tema till en lite lugnare del och i just denna låt så används det väldigt många olika dynamiker vilket jag tycker om.

Gryningspyromanen

Låten gryningspyromanen handlar om en kille som heter Ulf Borgström som har fått smeknamnet gryningspyromanen efter att han har bränt ner hundratals hus och byggnader. Ett av dessa husen var Daniels väns mormors hus. Efter att han fick reda på detta så blev han fascinerad av varför Ulf gjorde detta så då skrev han denna låten. Låten har ett tydligt meddelande och man förstår att han har skrivit låten till Ulf Borgström. Daniel har använt sig av trummor, piano, fiol och bas i denna låten. ‘

Medan vi faller

Medan vi faller har ett väldigt stark och tydligt meddelande. Låten handlar om hur dåligt han blev behandlad när han kom till Sverige. I sista versen så sjunger Daniel: “Vi som alltid trycks ned trots att vi ställer upp”. Med detta så menar han att så fort han försökte stå emot de som han blev illa behandlad av så blev han bara dåligt behandlad igen, det gick inte att stoppa. Detta gör att låten får en bättre känsla och blir helt enkelt bättre. Instrumenten som är använda är trummor, piano, elektroniska ljud, trumpet och bas.

Vitt

Vissa texter i detta album är lite oklara. Låten vitt hänger definitivt med i gruppen av oklara texter. Det är väldigt svårt att fatta budskapet vilket kan vara både bra och dåligt. Vissa personer tycker att det är kul att lyssna på låtar många gånger för att hitta budskapet och vissa andra vill vet budskapet direkt. Om man tänker på själva musiken så är det väldigt bra. Det är bra variation på instrument, melodin är “catchy” och det är bra variation på dynamiken.

Sammanfattning

Albumet Svart, vitt och allt däremellan är albumet av budskap. Man märker verkligen att Daniel Adams-Ray har mycket tankar och känslor som han vill visa med detta albumet. Den låten som hade starkaste budskapet var enligt mig låten “Medan vi faller”. Men även alla andra låtar har tydliga och viktiga budskap. Budskapen som Daniel har i sina låtar gör att man får en bättre inblick i Daniels tankar. Detta gör att man vill lyssna på låtarna flera gånger och de blir bara bättre och bättre med tiden. Detta tycker jag är något som de flesta Svenska artisterna nu för tiden är dåliga på, att visa sina inre känslor och ha en mening med låten, ett tydligt budskap. Daniel har gjort detta på ett utmärkt sätt.

I just detta albumet så är många av låtarna olika, men det finns fortfarande en trend med vilka instrument som han använder sig av. Daniel har använt sig av trummor, piano, bas, fiol och elektroniska instrument. De flesta låtarna använder alla av dessa instrument. Detta gör att många av låtarna har ett sammanhang. Albumet får en trend vilket gör det intressant att lyssna på alla låtarna i albumet efter varandra.

Någonting som är väldigt bra gjort är dynamiken som Daniel har använt sig av. Dynamiken går ofta upp och ner men han har gjort det på ett så bra sätt att det inte blir tjatigt.

Detta albumet är unikt, har bra budskap och låtarna spelas på ett väldigt bra sätt med variation på instrument och dynamik. Men samtidigt så är vissa låtar är lite svåra att förstå.

Svart vitt och allt däremellan: 4,5/5 ✯