• Stepping Stones Kottla

Hur bra är egentligen albumet ABBA av ABBA?

By Oscar Danielsson.


⅗ gyllene toast. Blandningen mellan lugn, instrumentell och lite mer tung musik kan ge alla något de tycker om.


Abba var en svensk popgrupp som bestod av Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad. ABBA uppträdde för den allra första gången år 1970 och höll ihop tills år 1983. År 1975 släppte de albumet “ABBA” som innehåller 13 låtar. Dessa är “Mamma Mia”, “Hey, Hey Helen”, “Tropical Loveland”, “SOS”, “Man In The Middle”,

“Bang-A-Boomerang”, “I Do, I Do, I Do, I Do, I Do”, “Rock Me”, “Intermezzo No.1”, “I’ve Been Waiting For You”, “So Long”, “Crazy World” och “Medley: Pick A Bale Of Cotton”. Nu följer kommentarer av varje sång individuellt och en motivation till varför albumet fick ⅗ gyllene toasts.

“Mamma Mia”:

Detta är absolut en av mina favoritsånger i hela albumet. Det är en riktig klassiker. Anledningen till att den är så bra och en sådan ikonisk sång är att det helt enkelt är en glad sång. Rakt igenom skapar den en positiv känsla och den är väldigt skön att lyssna på. Det är verkligen förståeligt att sången har varit så populär under en så lång tid. Förr tyckte folk om den och det är samma sak nu.

“Hey, Hey Helen”:

Detta var inte en av mina favoritsånger. Även fast t den hade en bra rytm genom hela låten så blir den lite långtråkig desto längre man kommer. Det är knappt att man märker någon skillnad på själva sjungandet mellan precis efter droppet och mitt i en vers, vilket inte är så bra då låten blir ganska platt och tråkig. om så. Låten är dock helt okej, det är bara inte crème de la crème av ABBAs musik genom åren.

“Tropical Loveland”:

Samma problem fanns med denna låten som med “Hey, Hey Helen”. Det fanns inte någon stor förändring mellan delarna av låten och efter ett tag så blev den lite tråkig. Med detta sagt gillar är den instrumentala delen bra, då den verkligen ger känslan av att vara på någon tropisk ö i Stilla Havet.

“SOS”:

Denna låten var verkligen bra. Den hade en bra struktur med en perfekt uppbyggnad och sedan en tydligt urskiljbar refräng som inte bara tråkade ut hela sången, utan som faktiskt gjorde låten väldigt bra.

“Man In The Middle”:

Medioker, så sammanfattas denna låten. Trots att den hade en ganska skön rytm,utan att vara något speciellt och även fast refrängen var helt okej så var den inget speciellt. Detta är en låt som jag inte skulle välja att lyssna på, men som inte borde tryckas bort om den väl kom upp på t.e.x radion.

“Bang-A-Bommerang”:

Detta är ännu en av låtarna som är bra från albumet. För det första så hade den väldigt glada vibbar och kunde skapa lite stämning, men den hade också en refräng som verkligen sätter sig i huvudet. Den är in högst i topp, men ändå väldigt bra.

“I Do, I Do, I Do, I Do, I Do”:

Samma problem finns med “I Do, I Do, I Do, I Do, I Do” som har funnits med många andra, men här är det speciellt. Det var knappt någon skillnad över hela sången och sorgligt nog är en av de sämre låtarna i hela albumet.

“Rock Me”:

Detta är ytterligare en låt som är helt okej. Den är inget speciellt, men rytmen är bättre än i många av de andra låtarna och musiken är inte långtråkig som många av de andra låtarna blev efter ett tag.

“Intermezzo No.1”:

Låten var i detta fallet en som bestod enbart av instrumentell musik, det fanns ingen sång. Därför var den inte var jättebra då sång till musiken gör den roligare att lyssna på och bättre, speciellt när den är spelad primärt på keyboard, även fast själva musiken var ganska bra.

“I’ve Been Waiting For You”:

“I’ve Been Waiting For You” är ännu ett exempel på en sång som är helt okej, men som inte är en av de bästa. En sak som är väldigt bra med låten är gitarren, då den ger en bra känsla, trots att själva låten inte direkt är den bästa. Den är relativt medioker.

“So Long”:

Detta är en av låtarna i albumet som faktiskt är bra och där en gitarren återigen är med. Låten sätter sig också i huvudet när man lyssnar på den och själva rytmen av låten är bra också. Denna låten är top 3 för mig i hela albumet.

“Crazy World”:

“Crazy World” är en sång som är ganska medioker. Den är inte dålig direkt, den är bara väldigt lugn och stilla. För mig, är det inte så jättebra för musik. Dock kan själva låten och dess lugn vara bra om man är sugen på att lyssna på något sådant, om man inte känner för att lyssna på någon högljudd och tung musik.

“Medley: Pick A Bale Of Cotton”:

Detta är en jättebra låt. Den har ett högt tempo och hur refrängen är väldigt glad och snabb, så man blir inte uttråkad av att samma långsamma saker händer om och om igen, som det har varit i vissa andra låtar. Låten rekommenderas.

För att sammanfatta, så finns det flera anledningar till att detta albumet av ABBA fick ⅗ gyllene toasts. Det fanns många låtar i albumet, som t.e.x “Mamma Mia” och “Medley: Pick A Bale Of Cotton”. Hade albumet bara innehållit låtar som dessa hade betyget varit betydligt högre, men majoriteten av låtarna gränsade mellan relativt dåliga och mediokra. Därför kan inte detta albumet få ett väldigt högt betyg, men det finns ändå bra saker man kan dra från albumet. Det finns något för alla. Gillar man långsamma och lugna låtar så finns det, gillar man snabbare låtar som sätter sig i huvudet så finns det och gillar men instrumentell musik så finns det. Det finns dock en baksida till detta, att om man inte tycker mycket om alla dessa olika stilar så är detta nog inte albumet för dig. Det blir nog bättre om du då väljer ut enskilda låtar ur albumet. Albumet får inte fler gyllene toast för att många av låtarna hade en tendens att vara långtråkiga och då många av dem var i genrer som gjorde att de bara blev lite lugn musik i bakgrunden, istället för något man lyssnar på för att ha kul eller för att ha på en fest.