• Stepping Stones Kottla

ABBA and the album Arrival

By Jacob Rothschild.


ABBAs tredje album Arrival släpptes 1976 och innehåller många av ABBAs mest kända låtar.

Albumet har tio (tolv) låtar som tillsammans är 41:55 minuter lång. Dessa låtar är:

 1. When I kissed the teacher

 2. Dancing Queen

 3. My love, my life

 4. Dum dum diddle

 5. Knowing me, knowing you

 6. Money, money, money

 7. That’s me

 8. Why did it have to be me

 9. Tiger

 10. Arrival

I versionen som släpptes i Australien och Nya Zeeland innehöll Arrival även följande låtar:

 1. Fernando

 2. Happy Hawaii

Låtarna var skrivna av främst Björn Ulvaeus och Benny Andersson med hjälp av Stig “Stikkan” Anderson och med små inputs av vokalisterna och bandets andra halva Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskog. Albumet såldes riktigt bra och kom på plats ett på topplistor i nästan alla västerländska länder. Detta album var ABBAs första och sista album att nå ettan på topplistan i USA. Detta album sålde också mycket bra och det är det albumet som sålt näst flest album efter Gold - Greatest hits som kom ut 1992. Totalt har Arrival sålt ungefär 11.500.000 skivor över hela världen.

When I Kissed the Teacher

When I kissed the teacher är en låt från denna låt som många känner till. Den handlar om en elev som har känslor för sin lärare och en gång när läraren ska beskriva geometrins alla lagar så passar hon på och kysser läraren. Läraren blev chockad men hon kände sig som om hon var i sjunde himlen. Den har en enkel melodi att fastna på och en speciell lyric. Det är svårt att relatera till låten om att är förälskad i min lärare men det är lätt att fastna på låten. Den sätter sig lätt på min hjärna och då är det svårt att sa sig ur den.


Dancing Queen

Dancing Queen är ett riktigt mästerverk. Det är en discolåt som slår alla andra låtar. Det är den enda låten av ABBA som nått No. 1 på US billboard och är även en av få västerländska låtar som hördes bakom järnridån. Den har nått No. 1 i nästa alla världens länder vid minst ett tillfälle och har flera gånger nominerats till olika priser. Den blev så populär att ABBA framförde låten under kungen och drottningens bröllop på Kungliga Operan 1976 iklädda kläder från Barocktiden. Låten är en discolåt som verkligen får dansgolvet att gunga. Denna låt går att lyssna på vid alla tillfällen och det ger en en energikick som man ibland behöver. Ifall man är trött eller allmänt seg så hjälper Dancing Queen en att komma upp på fötterna igen. Även vid fester är det en låt som kan fǻ den mest stillasittande människor att vilja ställa sig upp och dra några danssteg på dansgolvet. Vem som helst kan dansa till den. Dancing Queen är mer än känsla en en speciell person. I låten refererar ABBA till någon som är ung och söt och 17 år men man kan vara en Dancing Queen oavsett vilken ålder man är i.

My Love, My Life

My Love, My Life är en av de senaste låtarna som spelades in i albumet Arrival. Den här låten är en av de finaste låtarna som har spelats in av ABBA. Den handlar om ett par som är på väg att gå två olika håll och kommer skiljas åt. Det är återigen en låt som handlar om kärlek och hur kärleken är på väg att passera men samtidigt så är det en låt som många kan relatera till. My Love, My Life är inte bara en låt om klassisk kärlek utan kan även uppfattas som något som en gång var en självklarhet nu helt plötsligt har passerat förbi. Det är lätt att relatera mycket till låten och vet hur det känns att någon man en gång var nära helt plötsligt är så långt ifrån.

Dum Dum Diddle

Dum Dum Diddle är en glad sång som uppmanar till glädje. Det är en speciell sång eftersom den har en konstig låttext som inte hänger ihop. Det är en knasig låt och men orden i sången har ingen speciell mening. Den är lätt att sjunga till och är lätt att gilla eftersom det är en glädjespridande låt. Bara på titeln han man höra att det här är en låt som kommer vara en rolig melodi som man aldrig kommer kunna sluta sjunga på.

Knowing Me, Knowing You

Denna låt är speciell om man jämför med andra ABBA-låtar. Denna låt är nämligen den första låten av ABBA som handlade om att göra slut efter ett förhållande. Denna låt kom dock ut fyra respektive fem år innan ABBA-medlemmarnas skilsmässor. Det är några rader som signalerar att det är en nedstämd låt om att ta farväl av något. Meningen “No more carefree laughter silence ever after, walking through an empty house tears in my eyes this is where the story ends this is goodbye” och “In these old familiar rooms children would play, now there's only emptiness nothing to say”. Denna låt väldigt mycket. Det är en lugn låt som får en att få gåshud väldigt ofta. Bara orden “In these old familiar rooms children would play, now there's only emptiness nothing to say” går rakt in i hjärtat. När man blandar in barn så blir allt mycket tydligare. Det går att se framför sig hur man som familj leker med barnen men nu när de är borta så är det inte så mycket kvar att säga, de familjära rummen blir den en stor tomhet. Det är en fin melodi som passar till det nedstämda budskapet. Det är också en låt som många kan relatera till. Alla har vi eller kommer skiljas från någonting och att den tomhet som det lämnar efter sig är mycket start.

Money, Money, Money

Den här låten är inte helt annurlunda i genre från andra ABBA-låtar men det känns ändå som att den sticker ut lite. Den handlar om en kvinna som jobbar dag som natt, betalar alla räkningar och nästan inte har några pengar kvar till annat i slutet av månaden. Hon drömmer om att gifta sig med en rik man och fantiserar om att livet som rik alltid är roligt och soligt. Den här låten fångar verkligen en i tider av mindre roliga stunder. Tempot i låten fångar upp en och det är lätt att mima eller göra andra mindre rörelser till låten.


That’s Me

Det här är en långsam sång men den är fortfarande svängning. Den handlar om en tjej som heter Carrie och hennes dejtingliv. Hon är singel men tycker att det är väldigt ensamt att vara fri och hon är en tjej som inte tror på söta ord eller felfria sagor och är därför ingen tjej att gifta sig med. Hon har hopp om att hitta någon i slutändan men just nu kan hon inte vara med någon för det är så hon är, därav titeln That’s me. Det är lätt att älska musiken och tempot i den här låten. Låten har en av de ideala musiktemponen som en låt kan ha och blandningen mellan långsammare och snabbare tempos i den här låten är fantastisk. Det är lätt att relatera till låttexten om att människor är olika i alla aspekter men låten är så fin mest för att orden i låten är i perfekt harmoni tillsammans med tempot.


Why did it have to be me

Why did it have to be me är en sång som handlar om ett par där kvinnan endast ville ha en liten kärleksaffär medans mannen ville gå in i ett mer seriöst förhållande. Han undra då för sig själv varför det blev just han som blev så förälskad i en kvinna som inte kände samma sak. Detta är ytterligare en låt som handlar om kärlek. Låtens text och musik är väldigt bra men det man kan störa sig på är att under mellanspelen mellan texterna låter det som att de spelar en kazoo vilket gör att låten får ett annat lager samtidigt som det förstör låten lite. Det är en låt som man lätt kan sjunga med till och eftersom den även innehåller både manliga och kvinnliga röster så får låten en annan dimension vilket är väldigt härligt att lyssna på.

Tiger

Tiger är en sång som handlar om städer och att när man väl kommer in i en stad så är det svårt att ta sig ut och att städernas nätter är mycket farliga för man vet inte vad som väntar på en runt hörnet. Denna sång har en speciell lyric där man jämför nattens hemligheter med en tiger. Tigern är inte en riktig tiger utan en sorts metafor. I denna låt har ABBA på ett bra sätt lyckas blanda olika tempon så att det ändå låter bra och det gör att det är en bra låt.


Arrival

Arrival är en ABBAs andra och sista låt som inte innehåller någon låttext. Den bygger helt på svensk folkmusik och från första tonen kan känna folkmusiken rätt in i hjärtat. Arrival hade andra arbetsnamn som bl.a Ankomst till Dalarna vilket passar in på folkmusiken i låten. Den här låten är mycket fin även utan låttext. Mot slutet nynnar Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskog på melodin vilket gör att den inte blir helt instrumental även fast den inte har någon text. Det händer något speciellt med låten när de börjar nynna melodin och det blir väldigt fint.

Fernando

Fernando är inte en låt som alla andra. Det är en låt som går rakt in i hjärtat och får allt hår på kroppen att resa sig. Fernando är en ballad-liknande låt vart låttext är helt otrolig. Fernando är en mysig låt som funkar så bra vid lägerelden som vid familjesammankomster. Det är en speciell låt. Förutom att den är en ballad vilket sticker ut jämfört med andra ABBA-låtar så handlar denna om krig, närmare bestämt gerillakrig. Låten handlar om två frihetskämpande studenter varav en heter Fernando. De bedriver gerillakrig i Mexiko, även under namnet “Det smutsiga mexikanska kriget” eller på spanska “Guerra sucia”. De beskriver en natt när stjärnorna lös så starkt och även fast de var rädda för allt muller och döden som närmade sig så var de stolta för att de slåss för friheten. De beskriver hur de går över Rio Grande och att de är stolta att de slåss för friheten i Mexiko. Efter några år träffade hon och Fernando varandra igen och de är fortfarande stolta för det de gjorde för Mexiko. Det känns inte som ABBA att på sådant sätt skriva en såpass omtyckt låt om ett ämne som tog plats under samma period som den kom ut. Fernando var en av de första låtarna som jag lärde mig av ABBA och det är en låt som fortfarande är kvar i mitt minne. Denna låt får en att känna en känsla av att man sitter på en gräsplätt i en buske, hör hur det smäller i bakgrunden men ser de klara stjärnorna som lyser så starkt över himlen. Det är verkligen en låt som många älskar.


Happy Hawaii

Happy Hawaii är en rolig låt eftersom den har samma musik som “Why did it have to be me”. Den handlar om att resa till Hawaii bland sandstränderna, leva livet och drömma sig bort. Denna låt känns annorlunda även fast den har samma musik och därför ska man ge en stor eloge till ABBA att de har lyckats göra det på det sättet. Detta är ytterligare en låt som visar på ABBAs stora kompetens när det kommer till att skriva låtar och denna låt är mycket bra komponerad.

För att summera hela albumet så får albumet ⅘ explosioner. Albumet innehåller några av ABBAs mest kända låtar som har nått ettor på listor över hela världen och många av låtarna anses fortfarande vara bland musikhistoriens bästa låtar. Arrival är ett album som man kan spela vid alla tillfällen. Låtarnas innehåll är en salig blandning mellan gerillakrig i Mexico till sandstränderna i Hawaii till kärleksproblem. Man kan sätta på Arrival och spola tillbaka tiden till sent 70-tal och känna ABBA-vindar blåsa på en. Detta album är ett av ABBAs mest framgångsrika album och det är förståeligt.

Arrival är ett av de första ABBA-albumen som man lär sig. Dess låtar har alltid haft en stor inverkan på mig då hela min familj gillar ABBA och det är lätt för småbarn att lära sig låten innan man kan prata. Därför får albumet full pott. Dels för att låtarna är så himla bra komponerade och tonsatta men även för att de har haft en personlig inverkan på mig.