• Stepping Stones Kottla

1970 VS 1990 - Talets musik

By Märtha Lindström.Mot slutet av 60-talet var musiken inte sällan politisk. Musiken som spelades vände sig ofta mot Vietnamkriget. I viss mån kan 70-talet ses som en motreaktion. Glamrock föddes under tidigt 70-tal. Glamrock är en slags kombination av olika popmelodier och hårdheten i heavy metal.Stilen var kraftigt förknippad med hur man klädde sig och sättet man uppträdde på. Man skulle ha mycket smink, glitter på kläder och i ansiktet samt platåskor var någonting som var kopplat till genren. Viktiga artister vad Marc Bolan och hans band T-Rex och tidiga David Bowie. Ungefär vid samma tid som discon uppstod den tidiga hårdrocken med band som till exempel Black Sabbath.


Discon är kraftigt förknippad med 70-talet. Det var musik som soul, funk och latinamerikansk musik i kombination som man kunde dansa till, som hade uppstått ur gaykulturen på sent 60-tal, särskilt i New York. Discon slog igenom för de stora massorna och växte fram som genre i mitten av 70-talet, speciellt när stora dansfilmer som till exempel Saturday Night Fever började komma. Det var i samband med att discon växte fram som man började använda sig av begreppet b.p.m. som står för Beats Per Minute. Man började använda detta i syfte att göra musiken dansvänlig, musik som skulle funka på dansgolvet. Det finns flera kända artister inom genren disco. Några exempel av dessa är Chic, Earth Wind & Fire och Bee-Gees. Bee-Gees slog igenom stort med deras Disco hit “Staying Alive” (från filmen Saturday Night Fever) som släpptes år 1977. Även svenska ABBA, som slog igenom stort när dem vann musiktävlingen Eurovision Song Contest år 1974 med låten Waterloo, kan räknas till Disco-genren.


Det kom ganska snart en kraftig motreaktion till discon som ansågs kommersiell och ”ful”. Inte minst växte genren punken fram. Punken började till en början uppstå i fattiga delar av London. Discomusiken under 1970-talet var mycket välpolerad, gärna med stora produktioner och orkestrar till skillnad från punken som strävade mer mot rå energi. I punken var det inte nödvändigtvis så viktigt att kunna spela och ha kunskap om instrumenten utan det var viktigt att det var självproducerat och att man hörde det när man lyssnade. Man brukar prata om att punkmusik ska låta hemmagjord och antikommersiell. Det var chansen för musikaliskt oskolade producenter att kunna göra låtar då det inte fanns några speciella riktlinjer att följa. Punkband som till exempel “inkluderar” Sex Pistols och The Clash kom under 1970-talet. Precis som glamrocken var även punken kraftigt förknippad med mode. I motreaktion till glamrocken och discons färgglada, glittriga och livade klädsel hade man i punken mycket trasiga skinnjackor, kläder med säkerhetsnålar, mörka färger kombinerade med skrikiga och galna frisyrer. Punken tillkom år i syfte att chocka och provocera samhället.


I Sverige fanns också en väldigt politisk motrörelse mot den ”kommersiella” musiken i allmänhet, och discon i synnerhet, i form av proggen, med band som Nationalteatern och Blå tåget. Den svenska proggen har väldigt lite gemensamt med den progressiva rock som också växte fram under 70-talet, särskilt i England, vilken snarare kan ses som en mer avancerad form av rock. Band som Pink Floyd, Yes och Genesis växte fram.


Under 70-talet började det även dyka upp ren elektronisk popmusik. Ett av de mest inflytelserika banden var tyska Kraftwerk. Mot slutet av 70-talet kom ett antal artister som förlitar sig mycket på synthar; The Human League, Gary Numan och Ultravox som skulle sätta grunden för den synthpop som blev väldigt stor under början av 80-talet (med namn som Depeche Mode och Duran Duran).


Det finns många likheter mellan popmusiken på 90-talet och det som spelades på 70-talet. Discon på 70-talet dog ut mot slutet av årtiondet då stilen snabbt förlorade i popularitet, man intresserade sig istället för andra musikstilar som till exempel musiken med inslag av Synth som bredde ut sig i början av 1980-talet. Dansmusiken fortsatte dock att utvecklas under 80-talet och blev mer och mer elektronisk. När vi nått 90-tal hade dansmusiken utvecklats till att innehålla en hel serie med olika undergrupper av musikstilar. Inte minst house och techno, där techno sägs komma ur klubbscenen i Detroit och tidigt var hårt influerad av Kraftwerk, och tidig house förknippas mer med artister från Chicago.


Mot slutet av 80-talet och in på 90-talet var ravescenen stor. Till exempel höll man stora fester med musik i nedlagda lagerlokaler eller ute i skogen. Det finns klara likheter mellan ravescenen under 1990-talet, med dess house och techno, och discon under 1970-talet. Inte minst vad gäller hur musiken utformas. House och techno skulle vara i fyra fjärdedelstakt och inriktad mot att få folk att dansa. Från att i början av 90-talet varit något av en undergroundscen så blev delar av house och techno mer och mer kommersiellt under 90-talet. En utveckling som fortfarande fortgår. Idag lyssnar vi till exempel på artister som David Guetta och Tiësto som producerar house som båda fick sitt genombrott under 90-talet. Man kan inte heller nämna 90-talets techno utan att ha tagit upp Madonnas låt Vogue som gjorde stor succé.


Om house/techno kan ses som en vidareutveckling av discon, så finns en klar länk mellan 70-talets punk och en musikstil som växte fram på USA:s norra västkust, särskilt i Seattle ,under tidigt 90-tal. En musikstil vars namn var grungen.


Grungen, med band som Nirvana, Soundgarden och Pearl Jam, har som sagt rötter i punken. Men den är också klart relaterad till hårdrocken från tidigt 70-tal. Där punken ofta var snabb och aggressiv så är grungen långsammare och kanske mer ”sur” än ”arg”. Grungen är alltså en lite mildare form. Den har ofta likheter med hårdrock från det tidiga 70-talet, som till exempel musiken Black Sabbath spelade.


Flera andra genrer växte sig också stora under 90-talet. Till exempel brittpopen, Oasis, Blur och Pulp, som i stor utsträckning inspirerats mer av sent 60-tal.


En genre som hade sin start på 70-talet, men som kanske fick sitt stora genombrott i popularitet under 90-talet är hiphopen. Hiphopen bildades som genre i tidigt 70-tal. Musiken innehåller mycket rytm och i låtarna medföljer ofta rap. Rap är en slags ordkonst som man ska säga/ “rappa” i rytm till musiken i bakgrunden. Hiphopen förekom först under 70-talet på olika kvartersfesten som arrangerades utan tillstånd. Man började rappa till musiken som spelades och det uppkom rap-battles mellan dem olika gängen på gatorna i stället för bråk. En låt som satte hiphopen på kartan var Rapper’s Delight som kom år 1979 av The Sugarhill Gang. Hiphopen fortsatte under 1980 talet att revolutioneras och när man nådde 90-talet släppte Dr.Dre sitt debutalbum The chronic som kom att bli ett väldigt stort album. Rappgrupper och album värda att nämna från detta årtal är bland annat gruppen Public Enemy’s med deras album “It takes a Nation of Millions to Hold us Back” samt De La Souls som publicerade albumet “3 Feet High and Rising”.


Under både 70 och 90-talet lades grunden till mycket av den musik jag lyssnar på idag. Till exempel har mycket av den hiphopen vi lyssnar på idag tagit influens av det som producerades då. Det händer även ofta att jag lyssnar på hiphop musiken som faktiskt kom ut på 90-talet då jag tycker att sättet de uttrycker sig på genom rappen är speciellt och häftigt. Det finns även mycket annan musik som kom under de båda genrerna som jag inte tog upp just i den här artikeln som jag lyssnar på ofta och som också har stor betydelse inom den musikaliska världen. Artister som Whitney Houston och Celine Dion hade stora genombrott under speciellt 90-talet. 70-talet och dess disco är någonting som har varit väldigt intressant för mig. Detta på grund av att det var då och med den slags musiken det svenska bandet ABBA först slog igenom. Jag har sedan filmen “Mamma Mia” kom ut år 2008 varit ett stort fan av bandet och dess musik. Jag har fått det återberättat för mig att jag även fast jag bara var fyra när filmen med all musik kom ut stod och dansade och försökte nynna med. Eftersom att ABBA alltid är någonting jag har tyckt varit roligt att lyssna på tycker jag där med att bakgrunden om just musikgenren discon är viktig. Det är också väldigt spännande att se att musiken idag och modet idag har tagit inspiration av dessa tider.