• Stepping Stones Kottla

1.Cuz släpper 1 ÅR, 1 ÅR efter tiden i fängelset, såhär var albumet

By Melker Kyllerman.

RÄKNA MINA DAGAR (feat. Yei Gonzalez, Einar) - den här låten är bra för att den är ganska långsam och har bra flyt. Pianot i bakgrunden är också bra, den ger en lugn och fin känsla till låten. Låten handlar om hans tid i fängelset och hur han “räknade sina dagar” tills han skulle komma ut. Jag lyssnade mycket på denna låten när den kom ut och gillade den mycket då men nu lyssnar jag mer på andra nyare låtar. “RÄKNA MINA DAGAR” är en fyra-taktslåt. Einars del i låten var bra för att han har ett bra flow och man hör tydligt vad han säger. Han blev känd för ett litet tag sen som en 16-åring och han har flera låtar över 10 miljoner streams.

BILEN (feat. Dree Low, Yei Gonzalez) - Hooken och refrängen i låten är bra och sen är Dree Lows del i låten bra för att det är bra att variera lite olika stilar i låtarn. Jag gillar låten för att den har lite fart i sig och jag gillar basen man hör i bakgrunden. Jag gillar också hur 1.cuz byter flow ibland så han går ibland från snabb rap till långsammare sång och det blir mer spännande för lyssnaren. 1.cuz reflekterar till lyssnaren hur det är i Stockholms förorter till den som lyssnar. I “BILEN” så sjunger 1.cuz: “min bror kör för mig som Schumacher” och då menar han att hans kompis kör lika snabbt som en formel 1 förare. Det finns två bas - spår som spelas på loop i bakgrunden.

HA HA HA - Jag har inte hört den här låten förut men jag gillar den inte jättemycket för att den låter för mycket som alla hans andra låtar och han säger samma sak om och om igen. Jag tycker dock att beatet är bra i bakgrunden med en synth och en skön drumline. Låten är svängig men texten är inte så bra så jag hade inte lyssnat på den på framtiden. Jag kan höra att det finns två spår som är loopade och jag tror att de använder ett instrument som heter “Zeze”.

ROLLING STONES - I denna låten kan jag höra att de använder sig av en gitarr i början och ett skri från en örn vilket jag tycker var kreativt. Det är två olika gitarrspår som spelas om och om i låten och det är också en skön bas i bakgrunden. Det är första gången jag hör låten och jag börjar tycka om den mer och mer ju mer jag lyssnar på den. I låten sjunger 1.cuz mycket om “dinero, dinero” och skryter. Han hotar också mycket till exempel när han säger “om vi skänker, då vi skänker” vilket betyder att de skänker kulor till folk alltså att han skjuter folk.

1 ÅR - det är första gången jag hör 1 ÅR och jag gillar den direkt för att den har en hög bas i bakgrunden och tuff text. Han säger “Om det knas, jag vet vart kallen står” vilket betyder att om det blir bråk kan han använda kallen (pistolen). I början av låten så hör man att 1.cuz dricker av något och sedan skrattar han till och säger “shoutout till grabbarna”. Jag tror att budskapet med låten är hur svårt det är att leva och växa upp i förorten i Stockholm. Jag kan också höra att det är en ljudslinga i bakgrunden som är loopad.

MR (feat. Luk G, Yei Gonzalez) - MR lyssnade jag på förut ganska mycket och jag gillar den fortfarande mycket. Jag gillar den för att den har både fart och är ibland långsam så att det blir en perfekt kombination. Jag gillar att den är hård och hyfsat snabb så det blir skönt att sjunga med i den. Enligt mig är refrängen bäst men de sjunger nästan samma sak som i alla andra låtar med pistoler och soldater. I början av låten spelas någon form av bells och i bakgrunden är det en slags bas som jag gillar väldigt mycket och det är den som gör låten enligt mig.

FÖRSENT (Greekazo, Yei Gonzalez - FÖRSENT börjar med att Greekazo, Yei Gonzalez (producenten) och 1.cuz introducerar sig själva och sedan hör man från ett tåg i bakgrunden “Nästa Hässelby”. Både Greekazo och 1.cuz kommer från Hässelby och det är därför man hör det i början. Greekazo blev känd i början av 2019 genom sin låt “Hotspot” och han blev snabbt känd. Greekazo var med i programmet “Malou efter tio” och där blev den här låten kritiserad av både Andreas Öfvergård (arga snickaren) och Malou själv. De pratade om texten med droger och de tyckte att eftersom han hade så pass många lyssnare så ska han ändra sin stil och rappa om bra saker istället.

Med titeln som refererade till hur länge han varit ute ur fängelset innan albumet släpptes har “1 ÅR” visat både bra och mindre bra. 1.cuz rappar om pengar och hur det är att växa upp i förorten i Stockholm, han pratar ofta om hur farliga “grabbarna” är. Det är mycket skryt om pengar och hot om att om någon provocerar de får de en kula i pannan. Men det finns också känslor inblandade, så det är en bra blandning av det goda och det onda.